Marija Ćavar: Nastavnička profesija odgaja i obrazuje sve druge profesije

U srijedu, 12. lipnja 2024., na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održano je predavanje pod nazivom "Gradimo temelje buduće karijere - Pripravnički staž i polaganje stručnog ispita za nastavnike". Predavanje je organizirano u suradnji Alumni kluba Filozofskog fakulteta i Zavoda za školstvo Mostar, okupilo je studente diplomskog studija nastavničkih smjerova s ciljem pružanja podrške i važnih informacija na završetku njihovog akademskog puta.

Predavanje je otvorila docentica Magdalena Ramljak, voditeljica Alumni kluba Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, naglašavajući važnost rada i aktivnosti kluba. Istaknula je kako Alumni klub igra ključnu ulogu u povezivanju bivših studenata s trenutnim, pružajući im podršku i resurse potrebne za uspješan prijelaz iz akademskog u profesionalni svijet. "Naš je cilj osigurati da svaki student diplomskog studija ima potrebne alate i informacije za uspješan početak svoje karijere nakon završenog studija," kazala je profesorica Ramljak.

Marija Ćavar, alumna Filozofskog fakulteta i savjetnica za engleski jezik u Zavodu za školstvo Mostar, je u svom predavanju naglasila ključne aspekte pripravničkog staža i polaganja stručnog ispita za nastavnike, te podijelila svoje bogato iskustvo i savjete.

"Škola je mjesto gdje ne ulazite bez poziva, greške su neoprostive i nepopravljive. Razmislite koliko učitelj utječe na tri glavne odluke svake živuće osobe na planetu: odnosu prema sebi i drugima, osobnom i profesionalnom obrazovanju te izboru zanimanja? Nemjerljivo! I upravo s takvim istim, nemjerljivim entuzijazmom i spremnošću ulazimo u savez s djecom kao njihovi svjetionici," istaknula je Ćavar motivirajući i inspirirajući prisutne te je pozvala buduće nastavnike da se na vrijeme raspitaju o uvjetima rada kako bi bili spremni oplemeniti živote svojih učenika i svoje vlastite.

Predavanje je obuhvatilo i diskusiju o perspektivama nastavničke profesije, važnosti pripravničkog staža te koracima koje studenti trebaju poduzeti nakon završetka studija kako bi ostvarili svoje profesionalne ciljeve. Studenti su imali priliku postaviti pitanja i dobiti konkretne savjete koji će im pomoći u predstojećem razdoblju pripravničkog staža i polaganja stručnog ispita.

Alumni klub nastoji osigurati da ovakvi događaji postanu redoviti te da i u budućnosti pružaju podršku budućim generacijama nastavnika, što je i jedan od ključnih ciljeva rada Kluba.