Alumni klub Filozofskoga fakulteta

Dragi studenti, kako sadašnji tako i oni koji su već diplomirali na našem Fakultetu,

da bismo ujedinjenim snagama i nastojanjima ostvarili što značajniji napredak i prepoznatljivu kvalitetu studiranja na Filozofskom fakultetu očekujemo Vašu suradnju i nesebičnu pomoć. Stoga je u okviru Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru s ciljem očuvanja veze između Vas, naših studenata, i naše Institucije osnovan Alumni klub.  

Alumni (lat. alumnus, mn. alumni ← lat. alere <(pre)hraniti, odgojiti>) naziv je za diplomirane studente visokoobrazovne ustanove tj. (sve)učilišta koji ostaju s njim u vezi, odnosno uobičajena udruga na (sve)učilištima, od kojih se neka diče i višestoljetnom tradicijom poput elitnih sveučilišta Oxford-a i Cambridge-a (13. st.).

Naziv „alumniji“ se prvotno, pak, veže uz ranjene i islužene vojnike u Rimskom Carstvu koji su besplatno prehranjivani. U 13. stoljeću riječ je o siromašnim štićenicima samostanskih škola, a od početka 14. stoljeća o siromašnim, talentiranim mladim ljudima koji su na vladarskim (sve)učilištima dobivali besplatan smještaj, objed, odjeću, knjige i njegu u slučaju bolesti. Od 19. su stoljeća posebice popularni na američkim (sve)učilištima gdje je pripadnost takvom udruženju pitanje odanosti i moralne obveze.

Slijedeći dobru praksu svjetskih (sve)učilišta želimo Vas, iako ste diplomirali,  potaknuti na ostanak u „našoj obitelji“ kojoj na neki način i pripadate  te pokrenuti mogućnosti međusobne suradnje.

Ciljevi su Alumni kluba očuvanje tradicije Filozofskoga fakulteta, promicanje ugleda Fakulteta, poticanje i uspostava veza i suradnje Filozofskoga fakulteta i sličnih obrazovnih, razvojnih i istraživačkih institucija u zemlji i svijetu i suradnja s institucijama u kojima rade bivši studenti. Filozofski fakultet također želi informirati članove kluba o svim razvojnim planovima i programima obrazovanja te uključiti sve one koji žele pomoći razvoju Fakulteta. Bivši studenti mogu utjecati na osmišljavanje strategije razvoja Fakulteta i pomagati u samoj promociji Sveučilišta.

Članom Alumni kluba Filozofskoga fakulteta možete postati ako ste diplomirali na prvom ili drugom ciklusu studija i magistrirali ili doktorirali na znanstvenom ili specijalističkom poslijediplomskom studiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru ili na njegovim pravnim prednicima.

Pristupnicu možete popuniti u elektroničkoj formi (online_pristupnica) ili u Studentskoj službi Filozofskoga fakulteta.

Molimo Vas također da svoje kolege sa studija koji su diplomirali na Filozofskom fakultetu upoznate s djelovanjem Alumni kluba i usmjerite ih da popune pristupnicu i pridruže nam se.

Ostanite dio obitelji Vašega Filozofskog fakulteta i pokušajte doprinijeti njegovom boljitku i prepoznatljivosti preko našega Alumni kluba!

Voditeljica Alumni kluba,

dr.sc. Nikolina Pandža, v. asist.