Udruga studenata filozofije

Udruga studenata filozofije "Sophos" Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru osnovana je 5. studenoga 2014. Cilj djelovanja Udruge je približavanje filozofije svim studentima Fakulteta, pobuđivanje želje za samostalnim proučavanjem filozofskih problema i tekstova kod studenata, da na taj način razvijaju svoje kritičko prosuđivanje te omogućavanje dodatnog načina obrazovanja i osobnog razvoja za one studente koji imaju izražen akademski interes za filozofiju.

Članovi Udruge mogu biti svi studenti filozofije, ali i studenti drugih studija Filozofskog fakulteta koji žele dodatno učiti i raditi na sebi.                                                                                                 

Kontakt: sophos.ffmo@gmail.com

 

Klub studenata hrvatskoga jezika i književnosti „Franjo Milićević“

Klub studenata hrvatskoga jezika i književnosti „Franjo Milićević“ osnovan je na inicijativu studenata Studija hrvatskoga jezika i književnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru u studenome 2015. godine. Razlozi, a ujedno i ciljevi, našeg osnivanja su mnogobrojni, no najznačajniji su sljedeći: povezati studente hrvatskoga jezika i književnosti kroz aktivan rad i sudjelovanje u aktivnostima vezanim za naše buduće zanimanje, očuvanje naše hrvatske baštine koju kroz naše zalaganje i rad širimo i ističemo njezinu važnost kako bi probudili svijest o očuvanju i njegovanju materinskoga jezika.

Jedna od prvih aktivnosti bila je obilježavanje rođenja poznatoga pjesnika Antuna Branka Šimića u sklopu čega su članovi Kluba proveli radionicu „Pojavio se i nestao poput meteora“ s učenicima srednje škole. Nadalje, Klub je sudjelovao na 38. Međunarodnom sajmu knjiga i učila „Interliber“ u Zagrebu gdje su članovi razmijenili iskustva i stručnu literaturu sa kolegama sa zagrebačkoga sveučilišta.

Nedugo nakon osnivanja Kluba, sklopljena je suradnja s Hrvatskom narodnom knjižnicom Kosačom gdje smo odradili razne radionice i pričaonice s djecom predškolskoga, osnovnoškolskoga i srednjoškolskoga uzrasta.

Jedna od važnijih, stalnih aktivnosti Kluba je stalna suradnja s portalom Treći.ba i radijem Treći. Naime, dio članova Kluba se bavi lektoriranjem članaka koji se objavljuju na portalu dok se dio posvetio snimanju tjednih književnih i jezičnih rubrika koje se emitiraju na radiju.

Također, provedena je anketa o poznavanju hrvatskoga jezika i književnosti na razini Sveučilišta u Mostaru gdje su studenti na zabavan i koristan način mogli testirati svoja znanja s područja materinskoga jezika i književnosti.

Uz to, organizirali smo i književne i kulturno-zabavne večeri na fakultetu i kafićima gdje smo svi imali priliku uživati u radovima kolegica i kolega.

Naša najznačajnija aktivnost bila je organiziranje i realiziranje projekta pod nazivom „Dani hrvatskoga jezika i književnosti“ koji je proveden od 23. do 25. svibnja 2016. godine. Projekt je obilovao sadržajima s područja književnosti i jezika. Ugostili smo uglednu profesoricu Ines Carović i studente odsjeka Fonetike i Kroatistike sa Sveučilišta u Zagrebu koji su organizirali radionice i vježbe fonetske transkripcije (koja kod nas nije zastupljena u planu i programu, ali je od velike važnosti za buduće profesore i govornike), metode čitanja ostalih jezika, kako se pripremiti za razgovor za posao, kako održati govor u različitim situacijama i psihoakustičke vježbe. Također, za naše goste pripremili smo zanimljiva predavanja o najpoznatijim hercegovačkim piscima, a posebno smo naglasili značaj i rad fra (don) Franje Milićevića po kojem Klub i nosi ime.

Klub hrvatskoga jezika i književnosti „Franjo Milićević“ u potpunosti je spreman na suradnju s drugim Klubovima i Udrugama, kako na našem Fakultetu, tako i šire. Također, potpuno smo otvoreni i spremni na inovativnost i kreativnost.

U Klub se mogu učlaniti svi studenti koje zanima hrvatski jezik i književnost i koji će predano raditi na promicanju i očuvanju hrvatske jezične i kulturne baštine.

Elektronska adresa Kluba: klubhrvatskogajezika@gmail.com

 

Klub studenata informacijskih znanosti

Klub studenata informacijskih znanosti na Filozofskom fakultetu u Mostaru nastao je u veljači 2016. godine s idejom da se studentima pruži prilika promicati informacijske i komunikacije znanosti, kroz aktivno sudjelovanje u zajednici.

Organiziramo različite projekte, akcije, radionice, tribine i skupove kroz koje razvijamo sami sebe, ali se i nudimo na uslugu našim kolegama u što boljem shvaćanju studija. Kroz praktični rad razvijamo sve ono što u svom akademskom obrazovanju naučimo i na taj način pokušavamo doprinositi što više kolegama ali i svim zainteresiranim.

KSIZ se može shvatiti kao mjesto povezivanja i druženja među kolegama studentima radi razvijanja socijalnih vještina i snalaženja u informacijskom društvu. Također, svojim djelovanjem namjeravamo aktivno utjecati na kvalitetu studija, ukazivati na prava i interese studenata i doprinijeti u promicanju informacijskih znanosti.

Kroz dosadašnje djelovanje ostvarili su odlične suradnje i akcije, sudjelovali na konferencijama, raznim natjecanjima, a studenti su pokazali veliku zainteresiranost.

U klub su dobrodošli svi studenti Filozofskog fakulteta s interesima prema ovom području znanosti. Aktualna predsjednica je Anita Kralić, studentica III. godine preddiplomskog Studija informacijskih znanosti, a novi strukturirani odbor se očekuje krajem svibnja.

Email : ksiz.ffmo@gmail.com

Facebook stranica : https://www.facebook.com/Klub-studenata-informacijskih-znanosti-FFMO-173965012980714/

Neki značajniji datumi:

Dan knjige: 23.4.

Dan interneta: 28.10.

Dan društvenih mreža: 30.6.

Preminuo Božo Težak: 16.5.

 

Udruga studenata Studija latinskog jezika i rimske književnosti

Svi studenti latinskog jezika i rimske književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru imaju mogućnost postati članom Udruge studenata latinskog jezika „Lux“, koja djeluje u sklopu Instituta za latinitet BiH.

Studenti latinskog jezika i rimske književnosti vrlo aktivno se bave raznim aktivnostima povezanima s antičkom kulturom. Iako se udruga tek osnovala, studenti latinskog jezika i rimske književnosti djeluju odavno kroz brojne projekte našeg studija.

Naši ciljevi su:

- promicanje važnosti latinskog jezika i rimske književnosti,

- aktivno utjecanje na kvalitetu studija te na puno poštivanje prava i interesa studenata,

- oživljavanje rimskih običaja,

- okupljanje studenata i suradnja s drugim područjima znanosti,

- promicanje širenja i učenja klasičnih jezika i antičke kulture,

- istraživanje i promicanje latiniteta u BiH.

U skladu s ovim ciljevima, Udruga planira mnoga fakultativna studentska putovanja, prvenstveno u mjesta s rimskom poviješću te gradove u kojima postoje udruge studenata klasičnih jezika. Planiraju se ostvariti međunarodne suradnje s Beogradom i Zagrebom te suradnje s katedrama u Banja Luci i Sarajevu. Uz to, svake se godine za brucoše organizira i Latinijada. Studenti starijih godina, koji su članovi Udruge, pružaju pomoć i savjete ostalim studentima.

Kontakti:

E- mail: udrugastudenatalux@gmail.com

FB stranica: Udruga studenata latinskog jezika Lux

 

Udruga studenata novinarstva PRESS

Udruga studenata novinarstva Press s radom je započela 3.3. 2016. godine, na dan  kada je obilježena i godišnjica rada studentskog portala Treći. Svečanost utemeljenja Udruge, uz dekana, profesore, asistente i studente Filozofskog fakulteta, uveličao je svojim predavanjem v.d. ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić o temi „Pluralizam u hrvatskim medijima“.

Udruga broji preko 80 članova, ne samo studenata novinarstva, nego i ostalih studija koji žele sudjelovati u promicanju novinarstva kao struke. PRESS je mjesto gdje postoje preduvjeti da se masovno i organizirano studenti bore za vlastito obrazovanje, profesionalni integritet, a time i integritet novinarstva kao profesije. Uvodi studente u praktičan svijet novinarstva te na taj način prepoznaje one koji sa sobom nose strast i ljubav, a željni su znanja, prakse i vještina. Udruga surađuje sa studentskim portalom, radijom, televizijom, ali i regionalnim medijima. PRESS također surađuje s drugim Udrugama na Sveučilištu, posebice bliskom Udrugom odnosa s javnošću, kao i drugim organizacijama i institucijama u lokalnoj zajednici, raznim medijima, a sve u cilju podrške i suradnje u smislu stjecanja iskustva u praktičnom radu članova. Cilj te suradnje je pripremiti studente za slobodno tržište rada, a sve u koordinaciji, potpori i  suradnji s osobljem i djelatnicima Filozofskog fakulteta i Sveučilišta u Mostaru.

Brojni su projekti iza Udruge. Jedan je od njih edukativna i stručna posjeta Podgorici (Crna Gora). Radio Treći je dio mreže studentskih radio postaja Jugoistočne Europe, u okviru čega se dva puta godišnje održavaju Hear.me seminari na kojima se dogovara razmjena emisija, ali i ideje te iskustva. Od početka rada Udruge prvi Hear.me se održao u Podgorici gdje su uz studente sudjelovali i predstavnici Studentskoga zbora Filozofskoga fakulteta, što je svakako doprinijelo promociji Fakulteta, Studentskoga zbora te Sveučilišta. Udruga Press je domaćin drugom međunarodnom Hear.me seminaru u Mostaru, što ima veliki značaj za Sveučilište. Realiziran je posjet Zagrebu i Hrvatskoj radioteleviziji, najvećem javnom mediju u regiji, kao i Hrvatskome saboru, predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović te ministru pravosuđa Anti Šprlji, a sve u cilju upoznavanja novinarskog svijeta te približavanje studenata funkcioniranju sedme sile.

Sve aktivnosti Udruge su važne za praktični dio studija i pridonose obrazovanju mladih novinara, ali i promociji Filozofskog fakulteta i Sveučilišta u Mostaru. Član Udruge studenata novinarstva Press može biti svaki student željan prakse, znanja i vještina.

 

Udruga studenata odnosa s javnošću, PRUMO

PR Udruga Mostar (PRUMO) osnovana je 7. prosinca 2015. godine, a nastala je inicijativom studenata/ica i profesora/ica sa Studija odnosa s javnošću pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. 
 
U svoj nedavno pokrenuti rad, PRUMO uključuje studentice i studente svih godina preddiplomskog i diplomskog studija Odnosa s javnošću, s ciljem afirmacije ove profesije, profesionalnog usavršavanja kroz znanstveno-istraživački rad u medijima i sektoru odnosa s javnošću. 
 
Kroz aktivnosti PRUMO-a, nastojat ćemo (us)postavljati standarde izvrsnosti, afirmirati i podupirati načela etike za svoje članice i članove, zalažući se za bolje razumijevanje i djelovanje unutar postojećeg društveno-političkog konteksta, ali i komunikacijskih izazova. 
 
Želimo kroz svoje buduće aktivnosti osnažiti ulogu i vrijednost odnosa s javnošću i komunikacijskih znanosti; pratiti najsuvremenija postignuća unutar struke; povezivati se sa kolegicama i kolegama iz naše zemlje i regije s ciljem uspostavljanja suradnje i zajedničkog djelovanja unutar ovog područja.

 

Udruga studenata politologije HSPF

Udruga Hrvatski studentski politološki forum osnovana je 2009. na inicijativu nekolicine studenata politologije. Jedna je od najaktivnijih studentskih udruga u Bosni i Hercegovini i jedina studentska udruga s hrvatskim predznakom. Osim za studente politologije, udruga je otvorena i za sve studente koji se zanimaju za srodne teme, a studiraju na nekoj od sastavnica Sveučilišta u Mostaru.

Registrirana je na državnoj razini i statut udruge je prošao i formalno-pravnu proceduru kroz Vijeće ministara, odnosno Ministarstvo pravde.

Udruga je sudjelovala u nizu aktivnosti kao što su: okrugli stolovi, javne tribine, humanitarne akcije i posjete političkim institucijama, kako u BiH, tako i u ostatku zemalja bivše Jugoslavije: posjet institucijama u Republici Srpskoj, posjet Hrvatskom saboru i Predsjednici Republike Hrvatske, Narodnoj skupštini u Beogradu i sl.

Neki od temeljnih ciljeva udruge su usavršavanje studenata i promoviranje rješenja hrvatskog pitanja u Bosni i Hercegovini.

HSPF je često prisutan u medijima i nerijetko se nalazi na naslovnicama i tiskovnih medija i internetskih portala. Udruga trenutno ima oko 70 članova, što je najviše otkako je registrirana. Sjedište udruge je adresa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Udruga posjeduje web stranicu hspf.info, službenu stranicu na Facebooku a članovi udruge već četvrtu godinu uređuju i vode radijsku emisiju "Res publica" koja se emitira diljem radijskih postaja u Hercegovini, Središnjoj Bosni i Posavini.

Službeni slogan Udruge je „Odlučno prema cilju“.

Kontakt: hspf09@gmail.com

 

Klub studenata povijesti Filip Lastrić

Klub studenata povijesti Filip Lastrić je klub koji okuplja prvenstveno studentice i studente povijesti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru. No, Klub nije ograničen samo na studente povijesti, već su dobrodošli svi studenti koje povijest zanima i koji mogu pridonijeti boljem radu Kluba. Klub nosi ime po, kako ga mnogi nazivaju, ocem bosanskohercegovačke historiografije, fra Filipu Lastriću.

Klub je osnovan i predstavljen 25. ožujka 2015. god.  Pri osnivanju Kluba potaknula nas je želja za boljom komunikacijom između samih studenata povijesti i zajednički rad na istraživanju i utvrđivanju povijesne istine, kao i razmjena iskustava i povijesnih spoznaja. Ciljevi Kluba su jasno definirani: povezivanje studenata svih godina Studija povijesti, promicanje povijesti kao znanosti, poticanje znanstvenoga istraživanja među studentima, organiziranje tribina, skupova i predavanja, organiziranje izleta i putovanja u mjesta koja imaju značajnu povijesnu ulogu, obilježavanje obljetnica, surađivanje s muzejima i arhivima Bosne i Hercegovine, ostvarivanje prekogranične suradnje u svrhu historiografskih istraživanja, itd.

U dosadašnjem radu, Klub je i postigao upravo ono što smo željeli. Komunikacija među studentima svih godina Studija povijesti je puno bolja, organizirana su brojna predavanja, izleti, kvizovi, kulturne večeri, debate te još dosta toga, a najvažniji događaj u organizaciji našeg Kluba zasigurno je bila Prva međunarodna konferencija studenata povijesti "Magistra vitae", koja je održana u Mostaru od 5. do 7. svibnja 2016. god. te je okupila više od 50 studenata iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Bugarske i Poljske.

Kontakt:

kspfiliplastric@gmail.com

https://www.facebook.com/kspfiliplastric

 

Udruga studenata psihologije

Udruga studenata psihologije Sveučilišta u Mostaru "Mentalist" s radom započinje u listopadu 2016. godine. Nakon stanke od par godina nastavlja s radom tamo gdje su stali prvobitni osnivači Udruge i trenutno je u procesu registriranja. Broji oko 60 članova, a članom mogu postati svi trenutni studenti psihologije ili bivši studenti kao počasni članovi.

Neki od ciljeva djelovanja Udruge su: promicanje važnosti mentalnog zdravlja, borba protiv stigme o mentalnim poremećajima, promicanje psihologije kao struke te mogućnost studenata za iskustvo kroz praksu. Za sve prijedloge, upite, kritike ili pohvale možete kontaktirati Udrugu preko facebook stranice Mentalist - udruga studenata psihologije u Mostaru, ili na e-mail adresu: mentalistmostar2016@gmail.com.

 

Klub studenata socijalnog rada

Klub studenata socijalnog rada počeo je sa svojim radom kao Udruga studenata socijalnog rada “Zamfis” osnovana je 2010. godine na inicijativu studenata socijalnog rada Sveučilišta u Mostaru, a 2018. godine promijenili su naziv u Klub studenata socijalnog rada.

Članovima Udruge mogu postati svi studenti Sveučilišta u Mostaru neovisno o studiju. Prema Statutu Udruge „Zamfis“ jedino studenti Socijalnog rada koji su članovi Udruge mogu biti u vodstvu Udruge, odnosno obnašati funkcije predsjednika, dopredsjednika te tajnika Udruge.

Ciljevi djelovanja Udruge su:

- djelatna skrb za studentska prava i slobode te poboljšanje socijalnog položaja
studenata;
- suradnja sa studentskim udrugama, asocijacijama, organizacijama i inicijativama
kako struke socijalnog rada tako i drugih struka;

- zalaganje za unaprjeđenje nastave na Fakultetu i znanstveno-stručne osposobljenosti
studenata socijalnog rada;

- organiziranje humanitarnih i dobrotvornih akcija prikupljanja i raspodjele
materijalnih i financijskih dobara;

- razvijanje volonterizma i poticanje mladih, prvenstveno studenata, na volonterski
rad;

- zalaganje za poštivanje i promicanje ljudskih i građanskih prava i sloboda, za
socijalnu pravdu, demokraciju, ravnopravnost spolova, religiju i kulturu, kao pomoć
socijalno ugroženim osobama;

- poticanje projekata čiji je cilj sukladan ciljevima Udruge.