Predstavljena knjiga prof. emer. Matka Marušića Mi Hrvati

Na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru u utorak 29. siječnja 2019. predstavljena je knjiga Mi Hrvati prof. emer. Matka Marušića, dr. med.

Knjiga kroz opis Hrvata, njihovih vrlina i mana, opisuje stoljetnu čežnju za samostalnom i slobodnom državom.

„Ako imamo etičku dimenziju, sve možemo naučiti, sve možemo uspjeti i biti najbolji te stići i one genijalce za koje je, kada ih je stvarao, Bog rekao: 'Idite i budite nesretni.' Mi želimo biti sretni u tom duhu, u zajedništvu i u snazi riječi ove knjige“, poručio je rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić.

Prof. emer. Matko Marušić istaknuo je kako humor pomaže da ljudi čitaju. „Humor je delikatna stvar, kao neki viši oblik umjetnosti. Humor ne može biti osrednji, on je ili vrhunski ili je jako loš. To me draži da ga napišem, ali da ne bude jako loš. Sada, je li vrhunski, to će čitatelji procijeniti“, kazao je dr. Marušić.

Dekan Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Ivica Musić naglasio je kako je riječ o autobiografskome djelu, u kojem se bogato životno, znanstveno i književno iskustvo slilo na 610 stranica memoarske građe, koja na zanimljiv način bilježi raznolike detalje iz autorova djetinjstva, a ono određuje čovjeka i njegovo bivanje.

„Marušićevo djelo opisuje naše ljude koji su obilježeni povijesnom čežnjom za slobodom. U ovoj knjizi živi dijalektalni izričaj, mjesni govor, lijepa dalmatinska ikavica. Rečenica i jezik su čisti i hrvatski, a autor piše i o važnosti jezika, koji je zapravo domovina“, kazao je dekan Musić.

Prof. dr. Iko Skoko istaknuo je kako Marušić kroz svoju obitelj prikazuje sadašnjost, ali i hrvatski narod u zadnjih 70 godina. „Kroz geografiju svoje obitelji napravio je, na neki način, geografiju cijeloga hrvatskog naroda“, kazao je prof. Skoko.

„Ja sam napravio jednostavne pripovijetke mameći čitatelja da čita, ali unutra su, iza te krinke humora i jednostavnosti, vrlo važne i ozbiljne teme“, rekao je dr. Marušić.

Knjiga je humoristična, ali i prožeta brojnim potresnim pripovijetkama o stradanjima, siromaštvu i isključenosti iz političkoga i društvenoga života. Autor se dotaknuo svih glavnih sastavnica života, od gradnje kuće i domoljublja, preko vjere i ljubavi do umjetnosti i športa.