Predstavljena knjiga „Hrvatski jezik u Bosni i Hercegovini u javnoj komunikaciji od 1945. do danas“

U organizaciji Školske naklade d. o. o. Mostar, Sveučilišta u Mostaru i Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru predstavljena je knjiga Hrvatski jezik u BiH u javnoj komunikaciji od 1945. do danas autorice prof. dr. Marije Muse.

Knjigu su predstavili prof. dr. Mario Grčević, pročelnik Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. Katica Krešić, dugogodišnja pročelnica Studija hrvatskoga jezika i književnosti na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru, u ime nakladnika i organizatora predstavljanja Slaven Pehar, direktor Školske naklade, i autorica prof. dr. Marija Musa.

Prilikom predstavljanja knjige prof. dr. Mario Grčević, koji je ujedno i  recenzent ovoga djela, istaknuo je da je knjiga kao cjelina izvorno znanstveno djelo koje je pomno strukturirano i utemeljeno na iscrpnoj jezikoslovnoj analizi.

Prof. dr. Katica Krešić osvrnula se na sam sadržaj knjige navodeći da su dosadašnja istraživanja bosanskohercegovačke jezične povijesti bila jednosmjerna te da se nastojalo pokazati da su jezici koji su u službenoj uporabi na ovim prostorima zapravo isti jezik te im se neprestano tražila sličnosti na različitim jezičnim razinama. „Ovaj put imamo monografiju koja pokazuje put opstanka, kontinuiteta, razvoja i zastupljenosti hrvatskoga jezika u Bosni i Hercegovini pod različitim režimima u kojima se nalazila i koji su kreirali njezinu jezičnu politiku“, istaknula je prof. Krešić te objasnila kako knjiga, osim što donosi informacije i rezultate analize te autoričine kritičke osvrte, zapravo potiče na nova istraživanja u jezikoslovlju u BiH u kontekstu hrvatskoga jezika.

Autorica prof. dr. Marija Musa istaknula je kako je javna komunikacija poseban društveni fenomen, odnosno medij u kojemu se očituje položaj nekoga standardnog jezika u društvu, stoga je u knjizi istražen položaj hrvatskoga jezika u administrativnome i novinarsko-publicističkome  funkcionalnom stilu.

 

 „Posebnu pozornost posvetila sam jeziku elektroničkih medija i javnih RTV servisa u BiH. To je danas jedan od tri službena jezika koji nema svoje pravo mjesto u javnoj komunikaciji, nije zastupljen u onom smislu u kojem bi jedan standardni jezik jednog konstitutivnog naroda trebao biti zastupljen“, naglasila je prof. Musa.

Predstavljena knjiga namijenjena je znanstvenim, filološkim krugovima, studentima i profesorima, odnosno kulturnim, prosvjetnim i svim drugim institucijama u sociopolitičkom i humanističkom kompleksu.