Održan okrugli stol o hrvatskoj književnosti i jeziku u Bosni i Hercegovini

Okrugli stol o hrvatskoj književnosti i jeziku u Bosni i Hercegovini održan je na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Prof. dr. sc. Antun Lučić izlagao je o temi „Dug prema književnom naslijeđu“. Govorio je o postignućima od srednjovjekovlja i renesanse preko prosvjetiteljskih nakana do suvremene književnosti.

„U tom presjeku u kojem se sagledava književna baština, kada se otisnemo prema njoj, kao čamcem da zaplovimo, trebamo ići prema toj pučini hrvatske riječi, naći i poticaje koji zbrinjavaju ovu književnost, koji joj daju krila, širinu i snažnost, posebno za naraštaje koji dolaze. Ne sklanjajmo književnu baštinu u stranu, nego iz nje tražimo individualne talente“, kazao je prof. Lučić.

Prof. dr. sc. Marija Musa govorila je o temi „Hrvatski jezik u Bosni i Hercegovini između zakona i uporabe“.

„Nužno je govoriti o hrvatskome jeziku kako bi se ukazalo na njegov podređeni položaj i nemogućnost ostvarenja svih individualnih i kolektivnih prava Hrvata u BiH, u kojoj je hrvatski jezik službeni“, kazala je prof. Musa te dodala kako se hrvatski jezik gubi u javnoj uporabi te da je sve manje zastupljen u javnoj komunikaciji.