Obilježen Dan Europe na Filozofskome fakultetu

 

Na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru obilježen je Dan Europe u organizaciji Studija politologije, Udruge „Hrvatski studentski politološki forum” (HSPF) i EU info centra.

„Obilježavanje ovoga povijesnog datuma na Sveučilištu u Mostaru služi kao jaka poruka opredijeljenosti kao i jačanju kako Jugoistoka Europe, tako i čitave Europske unije“, kazali su organizatori.

Doc. dr. sc. Žarko Dugandžić govorio je o Europi na putu k zajedništvu, a prof. dr. sc. Damirka Mihaljević i Maja Pandža Topić, v. as., izložile su neke karakteristike političke kulture studenata Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta Džemal Bijedić.

Profesori sa SUM-a podsjetili su na nemjerljivu važnost ovoga datuma i važnu ulogu za stvaranje trajnoga mira, zajedničkih vrijednosti, kulture i baštine koje je današnja Europska unija, unatoč svim globalnim problemima, posljednjih 70 godina uspješno ostvarila.

U drugome dijelu svečanoga obilježavanja Dana Europe glavnu ulogu imali su studenti Sveučilišta u Mostaru. U javnoj raspravi između članova HSPF-a i studenata Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru pod nazivom „Zaostaje li BiH za regijom u procesu EU integracija?” pobjedu su odnijeli članovi HSPF-a te idu u finale na državnoj razini u Sarajevo, a državni pobjednik ide u Bruxelles.

Suorganizator je ovoga natjecanja EU info centar, a studente je podržala i aktualna zastupnica Europske unije Željana Zovko te ih pohvalila za tradicionalno obilježavanje ovoga povijesnoga europskog datuma. Dala je snažnu potporu jačanju europske svijesti u Bosni i Hercegovini i stvaranju europske perspektive u BiH.