Otvoreni Dani njemačkoga jezika

Na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru svečano su otvoreni Dani njemačkoga jezika – Mostar 2019.

Organizatori su Studij njemačkoga jezika i književnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Goethe institut BiH, Udruga profesora njemačkoga jezika Bosne i Hercegovine (BHDLV), Njemačko veleposlanstvo u BiH, DAAD i Austrijski kulturni forum.

Prorektorica za međunarodnu suradnju SUM-a prof. dr. sc. Sanja Bijakšić istaknula je kako joj je izuzetno drago što se ova manifestacija održava i u osnovnim i srednjim školama koje na taj način pokazuju spremnost i suradnju sa SUM-om.

Dr. sc. Magdalena Ramljak istaknula je kako ovakav projekt otvara vrata studentima na tržištu rada te ih osposobljava da već po završetku studija budu spremni za najnovije izazove modernoga društva i nastave 21. stoljeća.

„Kroz četiri dana programa svi mogu pronaći nešto za sebe, učenici osnovnih i srednjih škola, njihovi nastavnici, a osobito me raduje činjenica da se vodilo računa o interesu naših studenata i njihovih profesora“, kazala je Ramljak.

Temeljni je cilj ove manifestacije promicanje višejezičnosti, inkluzivnoga pristupa učenju kroz brojne edukativne radionice za studente i učenike njemačkoga jezika te kroz program stručnoga usavršavanja za nastavnike njemačkoga jezika.

Na otvaranju Dana njemačkoga jezika održan je okrugli stol s ciljem da se animiraju i motiviraju mladi da ostanu ovdje i da im se pokaže kako nakon završenoga studija imaju različite mogućnosti svoga stručnoga djelovanja i u domovini.

Dr. sc. Darija Glibić zahvalila je u ime Studija njemačkoga jezika i književnosti na dolasku i sudjelovanju na okruglome stolu. „Vjerujem da će ovaj okrugli stol postati platforma za raspravljanje o mogućnostima i perspektivama koje se nude studentima nakon završenog studija kako na teritoriju BiH tako i širom svijeta“, kazala je Glibić.

Goethe Institut uredio je učionicu te će se uvesti DLL program u Nastavni plan i program diplomskoga studija kojim će se zajedničkim aktivnostima buduće nastavnike njemačkoga jezika osposobiti za stručno izvođenje nastave.