Otvorena izložba pod nazivom Marin Getaldić - pogled u novo doba

Izložba prof. dr. sc. Marijane Borić pod nazivom Marin Getaldić – pogled u novo doba otvorena je na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru u povodu 450. godišnjice rođenja hrvatskoga znanstvenika.

Dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Ivica Musić istaknuo je kako hrvatska kulturna baština nije dovoljno poznata, a ovom izložbom želimo više saznati kako o njoj tako i o velikanu Getaldiću.

Prema riječima autorice prof. dr. sc. Marijane Borić, Getaldić je smatrao matematiku znanošću koja najpreciznije opisuje svijet. „Vjeruje u primjenu pokusa, kao praktičnoga aspekta znanosti, kojega potom treba matematički provjeriti i dokazati”, rekla je Borić.

Marin Getaldić najistaknutiji je hrvatski matematičar i fizičar na prijelazu iz XVI. u XVII. stoljeće. Rođen je 1568. u dubrovačkoj plemićkoj obitelji, čije se rodoslovlje može pratiti od druge polovice XIII. stoljeća. Preminuo je 1626. u Dubrovniku.

Organizatori izložbe su Sveučilište u Mostaru, Filozofski fakultet i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti Republike Hrvatske. Izložba je dio projekta Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu voditeljice prof. dr. sc. Marijane Borić.