Otvorena izložba „Arhitektura u Bosni i Hercegovini za vrijeme austrougarske uprave“

U sklopu ovogodišnjega obilježavanja Dana arhiva i arhivske djelatnosti u BiH na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru otvorena je izložba pod nazivom „Arhitektura u Bosni i Hercegovini za vrijeme austrougarske uprave“. Prodekan za nastavu Filozofskoga fakulteta SUM-a doc. dr. sc. Marko Odak istaknuo je kako je ova izložba nastavak uspješne suradnje Državnoga arhiva i Filozofskoga fakulteta.

„Za vrijeme trajanja ove izložbe imamo priliku pogledati važnije građevine sagrađene, odnosno rekonstruirane i adaptirane u vrijeme austrougarske uprave i time obogatiti znanje o povijesnome i kulturnome nasljeđu. Strategijom razvoja SUM-a za razdoblje od 2018. do 2023. i Akcijskim planom za kalendarsku 2019. kao ključnim iskoracima u podizanju kvalitete predvidjeli smo aktivnosti kako bi Filozofski fakultet bio zastupljeniji u društvenoj zajednici kojoj pripada. Na kraju smo kalendarske 2019. godine i možemo reći kako smo uspješno ostvarili zacrtane ciljeve iz toga područja“, kazao je Odak.

Zamjenik ravnatelja Arhiva BiH Šimun Novaković naglasio je kako Arhiv BiH i Filozofski fakultet u Mostaru od 2015. godine imaju potpisan Sporazum o suradnji, u sklopu čije je provedbe Arhiv BiH i proteklih godina postavljao izložbe na Filozofskome fakultetu. „Upravo je namjera potpisivanja Sporazuma o suradnji bila da približimo Filozofski fakultet kao znanstveno-istraživačku instituciju i Arhiv BiH kao izlog gdje se može istraživati cijelo bogatstvo u BiH i svih njezinih naroda“, rekao je Novaković.

Odabranih 30-ak izložaka prikazuju nacrte objekata svih vjerskih zajednica u BiH, državnih i upravnih zgrada te nekih gospodarskih objekata sagrađenih ili rekonstruiranih u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije. „Arhiv BiH svojom raznovrsnošću pokušava na neki način, kroz ove izložbe, potaknuti studente, a i profesore na dolazak i istraživanje te se nadam kako će ova izložba biti pozivnica za dolazak u Arhiv BiH“, izjavio je Novaković.