Održana komemoracija u sjećanje na prof. dr. sc. Pavla Knezovića

Komemoracija u sjećanje na prof. dr. sc. Pavla Knezovića održana je 15. siječnja 2020. u 13 sati na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Prof. dr. sc. Luciana Boban, pročelnica Studija latinskoga jezika i rimske književnosti,  istaknula je kako su „velike zasluge prof. Knezovića pri osnivanju i razvoju Studija latinskoga jezika i rimske književnosti na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru“, ali je „najbitnija ostavština prof. Knezovića da nam je primjerom pokazao kako se odnositi prema radu, prema studentima i jedni prema drugima“ te da se „pri sjećanju na njega ne može, a da se prvo ne pomisli na njegov karakter i njegovu ljudskost, koliko god njegov profesionalni i znanstveni doprinos humanistici bio impresivan“.

Doc. dr. sc. Jadranka Bagarić navela je da je imati Pavla Knezovića za kolegu i učitelja bila osobita povlastica i milost. „Bio je iznimno marljiv znanstvenik i istraživač, neiscrpno vrelo, hodajuća enciklopedija konteksta svakoga latinskog teksta, radilo se o rimskome ili postrimskome razdoblju. Ponosan na hrvatsku kulturu nerijetko je isticao kako je latinistička faza hrvatske povijesti, književnosti i kulture općenito, koja je obilježila našu prošlost od antike pa sve do modernoga doba, bila značajan doprinos razvoju hrvatskoga kulturnog identiteta i da će zauvijek ostati poveznicom s ostatkom kulturne Europe“, istakla je Bagarić.

Prof. dr. sc. Pavao Knezović rođen je 1949. godine u Crnopodu (BiH). Tijekom radnoga vijeka predavao je latinski jezik u srednjim školama, na Univerzitetu u Sarajevu, Sveučilištu u Zagrebu, Sveučilištu u Zadru i Sveučilištu u Mostaru te je radio i u Hrvatskome institutu za povijest. Bio je članom Upravnoga odbora Hrvatskoga društva klasičnih filologa, članom Hrvatskoga arheološkog društva i Društva ljubitelja antike BiH. Prigodom umirovljenja 2016. godine dodijeljene su mu Pohvalnica Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru i spomen-medalja Sveučilišta u Zagrebu.