Prodekani o nastavi na daljinu i o programima Filozofskoga fakulteta za Radio Split

Prodekan Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru dr. sc. Mate Buntić i prodekanica za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju dr. sc. Ružica Zeljko-Zubac gostovali su na HRT Radiju Split u povodu održavanja nastave na daljinu i predstavljanja programa koji se nude na Fakultetu. Svi kolegiji iz ljetnoga semestra otvoreni su već u prvome tjednu u sustavu za e-učenje SUMARUM kao e-kolegiji na Filozofskome fakultetu.

U izvođenju nastave na daljinu sudjeluje 210 nastavnika, a do sada je na e-kolegije upisano 2000 studenata. „Stižu nam dobri rezultati, a studenti su jako ozbiljno shvatili ovu nastavu i trude se. Svjesni su da u dogledno vrijeme nećemo imati nastavu face to face, tako da se dosta trude preko online platforme SUMARUM koja jako dobro funkcionira. Nadam se da ćemo uspješno privesti akademsku godinu kraju, na zadovoljstvo studenata i nastavnika“, kazala je prodekanica za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju Ružica Zeljko-Zubac.

Na preddiplomskome i diplomskome nastavnom ciklusu Filozofskoga fakulteta trenutno je 17 studija. Uzimajući u obzir sve jednopredmetne studije i dvopredmetne kombinacije, na preddiplomskoj razini izvodi se 77 različitih studijskih skupina.

Od ove akademske godine pokrenut je i zajednički diplomski Studij politologije u suradnji s Fakultetom političkih znanosti i međunarodnih odnosa Sveučilišta „Matej Bel” iz Banske Bistrice. Po završetku studija studenti će dobiti diplomu magistra politologije obaju fakulteta.

„Imamo i treći ciklus studija, a to je Interdisciplinarni doktorski studij koji se izvodi za stjecanje akademskoga stupnja doktora znanosti. Imamo i jedan program nastavničkih kompetencija za svršene studente koji namjeravaju raditi u odgojno-obrazovnome procesu, a nisu imali pedagoško-didaktičku grupu predmeta. Izvode se i programi cjeloživotnoga obrazovanja Upravljanje i vođenje odgojno-obrazovne ustanove, namijenjen ravnateljima i onima koji to žele postati, i Stručno usavršavanje u području arhiva, knjižnica i muzeja za djelatnike bez osnovnoga stručnog (knjižničnog, arhivističkog i muzeološkog) obrazovanja“, objasnio je prodekan Buntić.

Osim vlastitoga kadra na studijima Filozofskoga fakulteta angažirani su i profesori sa sveučilišta iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske kao i profesori koji dolaze s europskih sveučilišta. „Međusobna suradnja, razmjena nastavnoga osoblja i studenata je i budućnost visokoškolskih ustanova“, kazao je Buntić te poručio kako se život ne temelji samo na znanju. „Većina života utemeljena je na opravdanome vjerovanju, treba nam malo više nade, optimizma, širenja pozitivnih vijesti – treba vjerovati u budućnost i raditi za nju.“