Kroz Otvoreni ekran Studij novinarstva Filozofskoga fakulteta SUM-a približio se budućim studentima

Studij novinarstva Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Udruga studenata novinarstva „PRESS“ održali su Otvoreni ekran Studija novinarstva preko aplikacije Google Meet.

Susret je otvorio prof. dr. Iko Skoko, jedan od osnivača i prvi tajnik Studija. Pročelnik Studija novinarstva prof. dr. Ilija Musa kazao je da im je namjera da medijski stručnjaci kroz komunikaciju Studija novinarstva i medijskih kuća otvore prozor u budućnost novinarstva našim budućim studentima.

Medijski stručnjaci, bivši studenti, a sada urednici i novinari zaposleni u struci, svoje iskustvo studiranja i rada u ovoj profesiji podijelili su s maturantima, odnosno budućim, ali i sadašnjim studentima novinarstva.

„Kada smo na studiju učili pisati vijest, uputa je bila da to mora biti u jednoj rečenici. Kasnije, prilikom prvoga intervjua za posao, ta jedna rečenica koju sam naučio tijekom Studija novinarstva usmjerila je moj život”, kazao je dr. sc. Siniša Kovačić, glavni urednik Hrvatske katoličke mreže.

Svrha je ovoga susreta da se budući studenti pobliže upoznaju sa Studijem novinarstva, mogućnostima studiranja, izazovima koji se susreću na tržištu rada i suvremenim novinarstvom općenito.

„Uz brojne izazove s kojima se tijekom karijere susrećem, kada bih danas ponovno upisivala studij, bio bi to opet Studij novinarstva“, rekla je Valentina Rupčić, predsjednica DHN-a u BiH i zamjenica glavnoga urednika Večernjega lista.

Glavni urednik Slobodne Dalmacije Jadran Kapor istaknuo je kako o kvaliteti Studija novinarstva Filozofskoga fakulteta SUM-a dovoljno govori činjenica da studenta koji je upravo s ovoga Studija došao kod njih na praksu ne bi pustili da ode od njih.

Iskustvo rada u novinarstvu sa studentima danas su podijelili i Boris Čerkuč, novinar RDV-a, Jurica Gudelj, urednik portala Dnevnik.ba, Damir Suton, novinar portala Hercegovina.info i Monika Savić – Ćubela, novinarka BHRT-a.