Studij arheologije proveo prvu fazu arheoloških istraživanja na lokalitetu Stari grad Ljubuški

Studij arheologije Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru proveo je prvu fazu arheoloških istraživanja na lokalitetu Stari grad Ljubuški. Istraživanja su organizirana u okviru europskoga projekta FORT-NET – Od srednjovjekovnih utvrda u Hercegovini do austrougarskih utvrda u Crnoj Gori.

Riječ je o projektu u okviru Programa prekogranične suradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore koji financira Europska unija. Studij arheologije, izvođač arheoloških radova, proveo je prvu fazu istraživanja koja je bila usmjerena na prostor južnoga obora Staroga grada Ljubuškoga jer će se prvo raditi konzervacija i restauracija bedema u južnome dijelu.

Arheološka istraživanja provedena su pod vodstvom doc. dr. sc. Nine Čuljak. Članovi su stručnoga arheološkog tima: prof. dr. sc. Ante Uglešić (stručni savjetnik), doc. dr. sc. Edita Vučić, dipl. arheolog Tino Tomas, v. asist. Mirko Rašić te radnici Javnoga poduzeća Parkovi d. o. o. Ljubuški.

Zbog mjera zaštite uslijed epidemije Covid-19 istraživanja su u ovoj kampanji provedena s malim brojem sudionika i bez studenata Studija arheologije koji redovito sudjeluju u istraživanjima Studija u sklopu svoje terenske nastave/prakse.

Ovom prvom kampanjom arheoloških istraživanja otkriveni su dosad posve nepoznati objekti i zidovi unutar prostora tzv. južnoga obora Grada, što već sada znatno mijenja naše spoznaje o organizaciji prostora unutar Staroga grada. Slijedi obrada terenske dokumentacije i otkrivenih nalaza i struktura.