Martin Mikulić: Apeliram na studente da svojim angažmanom sudjeluju u poboljšanju nastavnog procesa

Početak akademske godine, promocija diplomanada, nastava na daljinu, komunikacija studenata s Upravom Fakulteta – samo su neke od tema o kojima u intervjuu za Večernji list govori predsjednik Studentskog zbora Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Martin Mikulić.

Kako gledate na nastavni proces koji je iza nas?

Proteklo razdoblje koje smo uspješno prevladali prije svega bih opisao izazovnim. Pandemija koronavirusa je u potpunosti promijenila način održavanja nastave. Svi smo se iznenada našli u posve novom okruženju koje je zahtijevalo transformaciju nastavnog procesa. Brza prilagodba je bila nužna kako bi se studentima unatoč svim poteškoćama omogućila kvalitetna nastava te kako bi studenti u konačnici usvojili što više znanja.

Kakve su povratne informacije studenata na protekli semestar koji se odvijao online?

Iznimno mi je drago što mogu reći kako je većina studenata pozitivno odgovorila na anketu o nastavi na daljinu koja je provedena sredinom ljetnog semestra na Filozofskom fakultetu. Naravno, tada su studenti iskoristili priliku da iskažu i eventualne nedostatke koji su se javljali u provedbi online nastave.

Jesu li usvojene sugestije studenata?

Upravo su takve povratne informacije iskorištene za daljnji razvoj i usavršavanje sustava. Naglasio bih kako je svaka konstruktivna kritika dragocjena, stoga i ovim putem apeliram na studente da svojim angažmanom i aktivnošću nastave sudjelovati u poboljšanju nastavnog procesa kako bismo u konačnici svi bili zadovoljniji.

Bliži se početak akademske godine, što studenti mogu očekivati?

U novoj akademskoj godini posebna pozornost će biti usmjerena na očuvanje zdravlja i poštivanje svih epidemioloških mjera. Studenti će imati kombiniranu nastavu, a poseban naglasak je na većem postoku održavanja nastave u klasičnom obliku za brucoše kako bi osim nastavnih obveza usvojili i koncept visokoškolskog sustava obrazovanja.

Što mislite kakav će biti nastavni proces?

Vjerujem kako su i studenti i profesori imali dovoljno vremena za prilagodbu online okruženju, stoga će nadolazeći nastavni proces zasigurno biti još kvalitetniji, sadržajniji i produktivniji.

Kakva je Vaša komunikacija s Upravom Fakulteta, hoće li biti izmjena na Filozofskom fakultetu koje bi išle u korist studenata?

Komunikacija s Upravom, na čelu s dekanom prof. dr. sc. Ivicom Musićem je i više nego izvrsna. Samo u posljednje vrijeme smo u suradnji s Upravom Fakulteta uspjeli dogovoriti dvije vrlo važne stvari za studente. Prva stvar se tiče cijene promocije, odnosno diplome, koja će u novonastalim okolnostima iznositi 50 KM što je, koliko mi je poznato, najniža cijena na SUM-u. To je jedan iznimno značajan iskorak kojim se nastoji studentske troškove svesti na minimum, a to je svakako primjer koji treba slijediti.

Hoće li studenti imati dodatne ispitne rokove?

Da, to je druga stvar kojom se ide u korist studenata. Uprava je odobrila dodatni jesenski ispitni rok. Time se svim studentima omogućuje dovoljno vremena da u cijelosti ispune svoje studentske obveze, a ujedno se smanjuje razina stresa koja je uobičajena za ovo razdoblje, a posebice u kontekstu pandemije koronavirusa.

Je li bilo teško raditi Studentskom zboru u situaciji koja je iza nas?

Kao što sam već rekao, pandemija koronavirusa nas je natjerala da usvojimo potpuno novi način komuniciranja, dinamiku rada i općenito pristup studiranju. Te iznenadne promjene su nam vrlo zorno pokazale da se obrazovni proces itekako može modernizirati i putem novih tehnologija učiniti zanimljivijim, bogatijim i fleksibilnijim. Iako ponekad nije bilo lako, vjerujem kako smo svi svladali određene lekcije pomoću kojih ubuduće možemo stvoriti još bolji i kvalitetniji ambijent za studiranje.

Večernji list