Objavljen priručnik U redu je pomoći sebi i drugima – COVID 19 pandemija

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru je od početka pandemije uz uspješnu reorganizaciju nastavnoga procesa brinuo i o drugim aktivnostima. Tako se Studij psihologije aktivno uključio u očuvanje mentalnoga zdravlja studenata SUM-a, ali i šire javnosti. U želji da se studentima, svim zainteresiranim građanima i stručnjacima olakša razumijevanje te suočavanje s novonastalim okolnostima, razvijen je priručnik pod nazivom U redu je pomoći sebi i drugima – COVID-19 pandemija.

Od sredine travnja 2020. godine Studij psihologije je u suradnji sa Savjetovalištem za studente kroz radionice i predavanja započeo s organizacijom virtualne potpore za studente Sveučilišta u Mostaru pod nazivom covideo POTPORA. U svibnju su održali prvu virtualnu konferenciju o jačanju mentalnoga zdravlja tijekom pandemije COVID-19 nazvanu SUM PSYFERENCE: Snaga u mladima.

Priručnik nudi pregršt psiholoških znanja o skrbi za mentalno zdravlje i sastoji se od 26 tekstova koje su pisali stručnjaci i studenti, a organizirani su u tri poglavlja: Djeca, adolescenti i COVID-19, Mentalno zdravlje i COVID-19 te Modeli pružanja psihosocijalne podrške tijekom COVID-19 pandemije. Urednici su Kristina Sesar, Arta Dodaj, Marko Odak, Ivona Čarapina Zovko, Toni Jandrić i Vida Vasilj. Brojne preporuke i savjeti, kako iz stručne tako i iz studentske perspektive, napisani su jednostavnim stilom pisanja i čine ovaj priručnik jedinstvenim.

Priručnik je dostupan u knjižnici Filozofskoga fakulteta koja posjeduje brojne publikacije za različite studijske grupe zastupljene na Fakultetu.