Studij socijalnoga rada Filozofskoga fakulteta obilježava Svjetski dan socijalnoga rada

Studij socijalnoga rada Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru obilježit će Svjetski dan socijalnoga rada 16. ožujka 2021. godine u 11 sati preko online platforme Google Meet.

Predavanje će održati prof. dr. sc. Nino Žganec na temu Zajednica – Zaboravljeni ili tek zanemareni okvir djelovanja socijalnog rada? koju je, u sklopu globalne teme, definirala Međunarodna federacija socijalnoga rada (IFSW), a glasi: U buntu: Jesam jer jesmo – jačanje socijalne solidarnosti i globalne povezanosti.

Poveznica za predavanje bit će objavljena na stranici Fakulteta dan ranije.

Prof. dr. sc. Nino Žganec je sa Studijskoga centra socijalnoga rada na Pravnome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Područja njegova praktičnog i znanstvenog interesa uključuju socijalni rad u zajednici, etiku i ljudska prava, organizaciju socijalnih službi te međunarodni socijalni rad. Budući da je djelovao kao pomoćnik ministra i državni tajnik u hrvatskome Ministarstvu rada i socijalne skrbi u razdoblju od 2000. do 2005. godine, iskusan je u vođenju nacionalnoga sustava socijalne skrbi. Tijekom njegova mandata pokrenuta je sveobuhvatna reforma sustava socijalne skrbi Republike Hrvatske. Sudjeluje u izvođenju više različitih nastavnih kolegija u nekoliko država, na različitim razinama obrazovanja, uključujući poslijediplomske specijalističke i doktorske studije.

Od 2011. godine sudjeluje u radu Izvršnoga odbora Europskoga udruženja škola socijalnoga rada (EASSW), a od 2015. do 2019. godine obnašao je dužnost predsjednika ovoga udruženja. U istome razdoblju djelovao je i kao potpredsjednik Svjetskoga udruženja škola socijalnoga rada (IASSW) te je obnašao i dužnost predstojnika Studijskoga centra socijalnoga rada sa statusom prodekana Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Od 2014. do 2020. godine bio je predsjednik Hrvatske mreže protiv siromaštva (HMPS) te je sudjelovao u radu Izvršnoga odbora Europske mreže protiv siromaštva (EAPN).