Studij socijalnoga rada Filozofskoga fakulteta obilježio Svjetski dan socijalnoga rada

Studij socijalnoga rada Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru obilježio je Svjetski dan socijalnoga rada online predavanjem prof. dr. sc. Nine Žganeca na temu Zajednica – Zaboravljeni ili tek zanemareni okvir djelovanja socijalnog rada?. Temu je u sklopu globalne teme koju je definirala Međunarodna federacija socijalnoga rada (IFSW), a glasi: U buntu: Jesam jer jesmo – jačanje socijalne solidarnosti i globalne povezanosti.

Profesor Nino Žganec dataknuo se i teme koja je povezana s koronavirusom te je istaknuo kako je ovo najveća tragedija za stanovništvo poslije Drugoga svjetskog rata, koja vodi u ekstremno siromaštvo.

„Pogođene su tradicionalno ugrožene skupine, odnosno žene koje rade u njezi te djeca koja su se morala prilagoditi online načinu učenja. To su neke od posljedica koje ćemo tek kasnije vidjeti i koje će trebati dugoročno sanirati“, rekao je.

Naveo je da su zadatci i poslovi socijalnih radnika organizacija i razvoj aktivnih zajednica, a jedan je od tih poslova zajednice usmjeren i na ljude koji se osjećaju isključeni iz društva.

Predavanje je pratilo 60 sudionika, većinom sa Studija socijalnoga rada, a imali su vremena i za diskusiju i pitanja. Na kraju je dr. sc. Anita Begić svima zahvalila na sudjelovanju.