Održana komemoracija u povodu smrti akademika prof. ddr. sc. Serafina Hrkaća

Komemoracija u čast akademiku prof. ddr. sc. Serafinu Hrkaću održana je na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru, nakon koje je služena sveta misa u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru.

Dekan Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Ivica Musić istaknuo je kako je fra Serafin Hrkać živio i preminuo tiho i nenametljivo, ostavivši osjećaje tuge i ponosa što smo bili dio njegova života. Prisjetio se kako su se studenti susretali s čvrstim korakom, dostojanstvenim izrazom lica i otmjenim manirama profesora Hrkaća ispred ureda 215 Pedagoškoga fakulteta i dodao kako je njegova pojava uvijek izazivala osjećaj poštovanja.

Serafin Hrkać ostavio je neizbrisiv trag za akademsku zajednicu kao utemeljitelj Filozofije i Latinskoga jezika i rimske književnosti Pedagoškoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Utemeljitelj je Instituta za latinitet i autor je brojne znanstvene i stručne literature.

 „Moglo bi se reći da se njime na neki način studij počinjao i završavao, ali uz dojam da se s njim počinjalo i završavalo ne samo razdoblje studija nego i života te uz svijest da profesor pomno prati koliko tko napreduje i kako se mijenja tijekom godina“, rekla je pročelnica Studija latinskoga jezika i rimske književnosti prof. dr. sc Luciana Boban te naglasila vrijednost i preciznost individualnoga pristupa i zanimanja koje je profesor Hrkać pokazivao za rad i napredak svakoga studenta tijekom studiranja, a kasnije i za mogućnosti zapošljavanja profesora latinskoga jezika u srednjim školama.

„Bio je dragocjen osjećaj da netko pristupa prema meni kao prema osobi, a ne broju. Posebno zato što mi je bilo jasno da je takav pristup više iznimka nego pravilo i da je velika privilegija studirati, učiti i raditi u takvome okruženju“, poručila je prof. Boban.

Fra Serafina je zajednica držala i profesorom i odgojiteljem, što je s ljubavlju obavljao do kraja svoga života.

„Naš pokojni Serafin tiho je prošao ovim životom, pa i Sveučilištem. Gotovo nezamjetno, ali tek kada se vidi njegova bibliografija, stječe se uvid koliko je u toj tišini čitao, radio, prevodio, pisao te drugima nesebično dijelio“, kazao je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko.

Fra Serafin Hrkać bio je akademik, franjevac, dvostruki doktor znanosti, prevoditelj, filolog, filozof, leksikograf i čovjek koji je svojim predanim radom zadužio brojne institucije među kojima je i Sveučilište u Mostaru.