Održano predavanje Vizualni studiji i znanost o slici

Na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru održano je predavanje pod nazivom Vizualni studiji i znanost o slici prof. dr. sc. Krešimira Purgara s Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta u Osijeku.

Prof. Purgar studentima je predstavio novi pogled na vizualnu umjetnost, vizualnu produkciju i vizualne artefakte. Istaknuo je kako su nove paradigme povezane sa starijima i da jedino u međusobnoj interakciji i korištenjem znanstvenih resursa i metodologija mogu funkcionirati. „Zahvaljujući novim tehnologijama, možemo razumjeti slike i vizualne reprezentacije na televiziji i internetu“, kazao je prof. Purgar.

Vizualni studiji i znanost o slici dvije su nove znanstvene discipline koje su u posljednja tri desetljeća počele dominirati spektrom proučavanja slika i vizualnosti.

„Vizija unutar vizualne kulture postala je samo jedan mali i marginalni dio vizualne produkcije. Umjetnička produkcija još uvijek ima taj superioran društveni status koji više proizlazi iz socioloških razloga, nego iz čisto vizualno stručnih“, objasnio je prof. Purgar.

Svaka vrsta tehnologije ima neosporiv utjecaj na sve sfere ljudskoga društva, pa tako i na umjetnost. Ona poboljšava i olakšava razumijevanje života i umjetnosti.

Purgar je naglasio da tehnologija nije izdvojena iz područja umjetnosti niti umjetnost može biti imuna na tehnologiju te da digitalna tehnologija ne ugrožava umjetnost, nego omogućava slikama da opstaju u budućnosti.

„Važno je podjednako razumjeti stare i nove aspekte umjetnosti i tehnologije. Digitalna tehnologija utječe na nas i to je jedan od zadataka dviju disciplina vizualnih studija i znanosti o slici. Razumijevanje studenata ovisi o matičnome profilu akademske institucije. Ako je taj profil avansiran, ako dominiraju profesori koji dolaze iz digitalnoga doba, naravno da i studenti idu prema korištenju tehnologija“, objasnio je Purgar.