Uručena uvjerenja o stručnom usavršavanju za ravnatelje osnovnih i srednjih škola

Na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru uručena su uvjerenja o stručnome usavršavanju u okviru programa cjeloživotnog učenja „Upravljanje i vođenje odgojno-obrazovne ustanove“.

Program su pohađali ravnatelji osnovnih i srednjih škola na području Hercegbosanske županije.

Dekan Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Ivica Musić zahvalio je ravnateljima na suradnji te naglasio kako se ovaj program planira uskoro ponuditi i u drugim županijama. „Prije pandemije prezentirali smo programe cjeloživotnoga obrazovanja i u drugim županijama te smo obavili razgovore s resornim ministrima koji su prepoznali važnost programa cjeloživotnoga učenja i stručnog usavršavanja. Na Fakultetu razvijamo programe cjeloživotnoga obrazovanja za različite ciljane skupine i naša je intencija da upravo Filozofski fakultet bude mjesto gdje se mogu osigurati dodatne kompetencije kao i obogatiti već postojeće kada govorimo o cjeloživotnome učenju“.

Program je počeo nekoliko mjeseci prije pandemije koronavirusa pa su ravnatelji istaknuli kako im je od velike pomoći bilo to što su se upravo u okviru ovoga programa imali priliku upoznati s aktualnostima iz područja primjene tehnologija u obrazovanju, komuniciranja, motiviranja te kako im je zbog toga bilo lakše reorganizirati nastavni proces i prilagoditi nastavi na daljinu.

Prodekan za nastavu Filozofskoga fakulteta SUM-a doc. dr. sc. Marko Odak rekao je kako je program uspješno dovršen unatoč pandemijskim okolnostima zahvaljujući uspješnoj suradnji s ravnateljima. „Cilj je programa bio objedinjavanjem osnovnih kolegija iz ovih područja polaznicima osigurati dodatne kompetencije kao i obogatiti već postojeće vezane za proces upravljanja odgojno-obrazovnom ustanovom. Obzirom na vaše dugogodišnje iskustvo, interakcija tijekom predavanja i povratne informacije koje smo dobivali pomogle su nam da revidiramo program i učinimo ga boljim upravo zahvaljući vama“, kazao je prodekan Odak.

Program „Upravljanje i vođenje odgojno-obrazovne ustanove“ namijenjen je ravnateljima i onima koji to žele postati s ciljem osnaživanja kompetencija u procesu upravljanja i vođenja odgojno-obrazovne ustanove. Sastoji se od dva modula od ukupno osam kolegija iz područja upravljanja, vođenja, komuniciranja, motiviranja, upravljanja projektima osiguravanja kvalitete odgojno-obrazovne ustanove i uporabe informacijsko-komunikacijske tehnologije. Objedinjavanjem osnovnih kolegija iz ovih područja polaznicima se žele osigurati dodatne kompetencije kao i obogatiti već postojeće vezane za proces upravljanja odgojno-obrazovnom ustanovom.