Održano predavanje O Držićevoj životnoj i književnoj fortuni

Na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru održano je predavanje prof. dr. sc. Katje Bakije pod nazivom Držićeve životne i književne fortune. Na predavanju su predstavljene bogata, raznolika i slojevita ostavština poruka Marina Držića kao i analiza formativne uloge Vidrinih djela.

Prodekan za nastavu Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru doc. dr. sc. Marko Odak rekao je kako će se ove godine na Filozofskome fakultetu održati međunarodna znanstvena konferencija Identiteti – kulture – jezici povodom 500. obljetnice tiskanja Marulićeva djela Judita, a i Marulić i Držić zaslužili su pozornost u vidu predavanja, konferencija i znanstvenih simpozija kako bi se istražio širi aspekt i utjecaj njihovih djela.

„Marin Držić jedan je od najvažnijih hrvatskih književnika. Ono što je posebno zanimljivo jest činjenica da je on književnik s najzagonetnijim i najtajnovitijim životopisom. Njegov je život pun crnih rupa, bjelina i nejasnoća te je po tome najmisteriozniji pisac hrvatske književnosti“, kazala je prof. Bakija.

Marin Držić nalazi se na samome vrhu ne samo hrvatske nego i europske književnosti te je ostavio djela u kojima ljudi i danas prepoznaju pitanja o politici, ljudima i društvu. Kao najveći hrvatski komediograf uvijek je bio usmjeren na priče maloga, običnoga čovjeka.

Prof. Bakija naglasila je da je Držić suvremenik i da ga pamtimo po tome što je uvijek živ i aktualan. „Stvorio je djela u kojima se i danas možemo ogledati. Njegova su djela zrcala naših svakidašnjih situacija“, objasnila je prof. Bakija.

Držić je stvarao univerzalna djela koja su poveznica njegova vremena s aktualnim događajima.

„Njegova se djela i danas iščitavaju s velikom pozornošću i donose nam životne pouke. Komedija Dundo Maroje nije komedija iz 16. stoljeća, to je komedija o ljubavi i novcu. Znamo da nas to i danas pokreće. Sva su njegova djela o odnosu roditelja i djece, o odnosu glupih i mudrih, o odnosu čarobnjaštva, književnosti i zbilje“, rekla je prof. Bakija.