Studenti informacijskih znanosti izložili 20 radova na znanstveno-stručnome skupu

Studenti Studija informacijskih znanosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru predstavili su radove na znanstveno-stručnome skupu s međunarodnim sudjelovanjem Znanost, znanstvena komunikacija i časopisi koji je održan na Medicinskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru. 
 
Studenti su izložili 20 radova koji su posvećeni podršci otvorenoj znanosti, otvorenomu pristupu znanstvenim podatcima i ulozi koju Sveučilište i informacijski stručnjaci imaju u tome procesu.
Organizatori su skupa Sveučilište u Mostaru i nakladnička kuća PRESSUM. Ovogodišnjim skupom istaknuta je važnost otvorene znanosti i otvorene znanstvene komunikacije te je navedeno zašto je ista važna za znanstvenu zajednicu i kako je implementirati.
 
Profesor emeritus Sveučilišta u Splitu Matko Marušić rekao je kako današnji simpozij pokazuje da se stvari mijenjaju na način kako bi se trebale mijenjati.
„Ovaj je simpozij na neki način simbol modernizacije Sveučilišta, koja je jako potrebna, ne samo kao izgled i način nego i kao sadržaj. Sve se promijenilo u znanosti, u predstavljanju znanosti, u kontroli i mjerenju znanosti. I Mostar se mora suočiti s time ako želi biti svjetsko sveučilište“, poručio je Marušić.
 
Izvanredna profesorica na Sveučilištu u Zadru Jadranka Stojanovski kazala je kako je sve što je otvorena znanost i sve što je vezano za nju, ne samo otvoreni pristup nego i otvaranje svih segmenata znanstvenoga istraživanja, glavna tema u Europi.
 
Predsjednik Organizacijskoga odbora doc. dr. sc. Josip Šimić rekao je kako je današnji skup posvećen podizanju znanstvene produktivnosti nastavnika istraživača na Sveučilištu u Mostaru.
Predavači iz inozemstva su tijekom skupa govorili o ideji otvorene znanosti te o tome što ona može značiti za Sveučilište. Predstavljena su i dva sveučilišna znanstvena časopisa, a neki su od ciljeva ovoga skupa razgovarati i raspravljati  o aktivnostima koje će dovesti do kvalitetnijega časopisa.