Održano predavanje o zagovaranju osoba s mentalnim teškoćama

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održano je predavanje na temu „Zagovaranje osoba s mentalnim teškoćama“ u organizaciji Studija socijalnoga rada i Međunarodne humanitarne organizacije „People In Need“. Ovu humanitarnu organizaciju je osnovala Vlada Češke Republike, a bavi se različitim međunarodnim projektima.

„Ovom suradnjom smo željeli popuniti ono što nedostaje našem nastavnom planu i programu. Želimo poboljšati životne uvjete obespravljenih skupina, u ovom slučaju su to osobe s mentalnim poteškoćama“, kazala je doc. dr. sc Anita Begić, pročelnica Studija socijalnoga rada Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Ovo je prva ovakva suradnja sa Sveučilištem u Mostaru, a studenti su imali priliku kreirati  kampanje za pomoć i suradnju s osobama s invaliditetom koja će se realizirati početkom iduće akademske godine.

„Želimo raditi s mladim ljudima, studentima jer će oni zbog svojih budućih zanimanja doći u kontakt s osobama s invaliditetom. Želimo ih educirati u području ostvarivanja i realizacije  prava osoba s mentalnim poteškoćama“, kazala je Sanja Lepić, menadžerica projekta „Moj posao“ ekonomskog osnaživanja osoba s invaliditetom.

Mirela Šuman, trenerica javnog zagovaranja ispred organizacije „People in Need“ je istaknula koliko je važno uključiti osobe s invaliditetom na tržište rada, a studenti socijalnog rada imaju priliku pružiti svoju podršku i povećati svijest lokalne zajednice i poslodavaca u aktivnosti osoba s invaliditetom.

„Praktični primjeri su najbolji način suradnje između studenta socijalnog rada i osoba s invaliditetom. Stoga kroz ovu kampanju i strateške korake imamo priliku to implementirati i vidjeti kako funkcionira“, poručila je Šuman.

Predavačice Lepić i Šimun su pokazale studentima koliko je komunikacija s ciljnim javnostima, medijima i predstavnicima lokalnih vlasti bitna u procesu zagovaranja prava osoba s mentalnim poteškoćama. Studenti s invaliditetom su putem video linka podijelili svoja iskustva o studiranju te pronalasku posla.