Predsjednik RH Zoran Milanović studentima: Imate prozor za pogled u prošlost i vrata za budućnost

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović prilikom trodnevnoga posjeta Bosni i Hercegovini, a na poziv rektora prof. dr. Zorana Tomića posjetio je Sveučilište u Mostaru gdje je održao sastanak s rektorom i prorektorima SUM-a. Naglasio je kako Sveučilište u Mostaru uporno raste i napreduje, a održavši predavanje studentima je poručio da imaju prozor za pogled u prošlost i vrata za budućnost, piše SUMSova.

„Ovo je hrvatsko sveučilište, ali je dobro da se tako ne zove. Neke stvari se ne trebaju izraziti riječima i slovima. Ono je i univerzalno sveučilište, jedino je sveučilište, nije univerzitet. Ima visoke ambicije, s obzirom na teške okolnosti u kojima radi, dobro surađuje s hrvatskom državom i to je dužnost, pa ako hoćete i pametna politika Hrvatske, da pomaže ovom Sveučilištu“, poručio je predsjednik Milanović.

„Međutim postoje identiteti, vaš, ali i moj identitet jeste hrvatski“, kazao je hrvatski predsjednik na predavanju ukazavši na političko stanje u Bosni i Hercegovini i podsjetivši kako u ovome trenutku hrvatski narod ne može izabrati svog člana Predsjedništva.

„Oduzimati narodu pravo da bira svog predstavnika nije ispravno i nije pošteno. Hrvatima se ukralo njihovo pravo. Što tu nije jasno? Što je tu moralno i ispravno? Ne zanimaju me detalji Izbornoga zakona, jer ovo što treba napraviti je prema Ustavu BiH“, naglasio je Milanović.

U svom uvodnom obraćanju prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru kazao je kako je specifičnost Sveučilišta u činjenici da je ono jedino javno sveučilište u BiH koje radi na službenom hrvatskom jeziku. Izrazio je zahvalnost predsjedniku Milanoviću, ali i Vladi RH, nadležnim ministarstvima i uredima, kao i svim dosadašnjim Vladama na nesebičnoj potpori i strateškoj pomoći u jačanju SUM-a.  „Uz tu potporu ovo Sveučilište bilježi sve bolje rezultate i snažno se integrira u akademski i znanstveni prostor Europe i svijeta“, kazao je rektor Tomić, piše SUMSova.

Predsjednik Milanović i rektor Tomić iskoristili su prigodu još jednom se prisjetiti nevinih žrtava koje su stradali u genocidu u Srebrenici, ali i svih nevino stradalih u ratu. – Nužno je čuvati sjećanje na žrtve. Neka nam to svima bude zadaća i zalog za budućnost – poručili su.