Otvorena konferencija na temu "Dijete u fokusu - multidisciplinarni pristup"

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održava se konferencija za stručnjake i znanstvenike na temu "Dijete u fokusu - multidisciplinarni pristup". Konferencija je namijenjena  nastavnicima i stručnjacima  koji rade s djecom i  zaštiti dječjih prava. Poseban naglasak ove konferencije  je stavljen na prevladavanje aktualne pandemijske krize.

Prorektorica za međunarodnu suradnju SUM-a prof. dr. sc. Sanja Bijakšič je istaknula kako je razvoj informacijsko komunikacijske tehnologije utjecao na poboljšanje kvalitete života, ali je donio i određene opasnosti i skrivene zamke. „Kako osigurati sigurno odrastanje, odrastanje u brižnom, sigurnom i poticajnom obiteljskom okruženju najboljem za razvoj djeteta? Na brojna pitanja iz ove oblasti tijekom konferencije brojni znanstvenici i praktičari će pokušati dati odgovor. Sigurna sam da će pronaći najbolja rješenja“, kazala je Bijakšić.

Prodekan  za organizaciju i razvoj Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Mate Buntić je istaknuo važnost dječje budućnosti. „Nadam se da će naša djeca izaći iz periferije i  da će biti u fokusu naše pozornosti. Mi smo tu još vrlo kratko vrijeme, neki će živjeti duže, neki kraće. Naša najvrjednija ostavština nisu rukopis i rukotvorine. Oni koji ostaju su djeca. Oni su najdragocjeniji“, kazao je prof. dr. sc. Buntić.

Prodekan Buntić je izrazio nadu da će nove znanstvene spoznaje i njihovo prezentiranje pomoći u odgoju djece i sprečavanju trauma, stresa, i ostalih negativnih emocija koje je donijelo razdoblje pandemije Covid 19.

Doc. dr. sc. Anita Begić, pročelnica Studija socijalnog rada Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru se zahvalila svima koji su pomogli u organiziranju ove važne konferencije.

„Cilj ove konferencije je razmjenjivanje naših znanstvenih spoznaja i načine na koji prevladavamo izazove s kojima se djeca suočavaju“, kazala je pročelnica Begić te dodala da pandemijsko razdoblje nije bilo nimalo lako za one najmlađe jer je donijelo mnogo zadataka i egzistencijalnih izazova u društvu.

„Kroz naše radove smo pokušali dati odgovore na veoma teška pitanja, kako je pandemija utjecala i kako još uvijek utječe na djecu i njihova prava, kako reagirati na pojavu cyber bullynga i kako razumjeti mentalno zdravlje djece“, rekla je pročelnica Begić našavajući kako je oporavak djece jedan od najvećih prioriteta za one koji se bave socijalnom skrbi i da će ova konferencija biti veliki poticaj i motivacija za nastavak rada.

Prvo plenarno izlaganje je održala prof. dr. Dubravka Hrabar, predstojnica Katedre za obiteljsko pravo, Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na temu „Prava djece pred suvremenim izazovima - djeca kao cilj ili sredstvo?“.  

Profesorica Hrabar je otvorila neka važna pitanja o najboljem interesu djeteta poput: “Je li vrijeme za intervenciju u Konvenciju o pravima djeteta?” Ili “Je li opravdana kritika da je Istambulska konvencija o pravima djeteta orijentirana antiobiteljski?”

Drugo plenarno izlaganje je održala prof. dr. sc. Irma Kovco Vukadin na temu „Cyberbullying u novom normalnom vremenu – globalna i regionalna perspektiva“ te je kazala kako cyberbullying u većini zemalja nije zakonski reguliran kao kazneno djelo jer se smatra da kriminalizacija djece nije optimalno rješenje.