Na Filozofskom fakultetu predstavljanjem zbornika radova završeni 18. Didakovi dani

Predstavljanjem zbornika radova: 100. obljetnica od zbrinjavanja gladne djece u Hercegovini (1917. – 2017.) na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru završeni 18. Didakovi dani.

U ime dekana Filozofskoga fakulteta SUM-a prof. dr. sc. Ivice Musića obratio se prodekan za   organizaciju i razvoj prof. dr. sc. Mate Buntić. „Fra Didak Buntić je poznat u široj javnosti. Fra Didaka treba spominjati jer ako ga ne budemo spominjali, izlažemo se opasnosti pada njegova lika i djela u zaborav“, naglasio je prodekan Buntić te izrazio žaljenje zbog nedolaska franjevaca na promociju.

Zbornik se sastoji od pet članaka. Autori članaka su dr. sc. Stjepan Matković, dr. sc Zlatko Matijević, dr. sc Šimun Novaković, fra Marinko Šakota i fra Robert Jolić. Zbornik donosi širu povijesnu spoznaju o stanju u Hercegovini 1917 godine.

„Ovaj zbornik je plod rezultata znanstvenog skupa koji je održan 6. listopada 2017. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Posebno želim istaknuti da nakon čitanja ovih radova imamo mnogo jasniju sliku o tome tko je sve sudjelovao u lancu spašavanja gladne djece u Hercegovini“, kazao je doc. dr. sc. Ivica Glibušić predstavljajući zbornik.

Glibušić je rekao kako ovaj zbornik ne može biti izostavljen u sljedećim istraživanjima, zbog novih spoznaja koje su dodatno rasvijetlile pojavu gladi i epidemije španjolske gripe u Hercegovini.

Naglasio je činjenicu da je srpska znanstvena javnost prešutjela da su njihova djeca prehranjena od franjevaca, dok je o hrvatskoj djeci objavljeno više znanstvenih članaka i knjiga koji govore o ovoj tematici.

Drugi dio zbornika je predstavio prof. dr. sc Ivica Šarac koji je istaknuo da mu nije problem izreći nekoliko pohvala na račun autora franjevaca Šakote i Jolića jer oni to zaslužuju.

„Riječ je o vrlo zanimljivim i važnim podacima koji ovi prilozi donose. Oba rada predstavljaju rezultate koja bacaju podeblje snopove svjetlosti na crne dane kroz koje je Hercegovina prolazila u završnim danima Prvoga svjetskog rata“, naglasio je prof. Šarac.

U zborniku su prikupljeni izvještaji o akcijama spašavanja hercegovačke djece koje su fra Didak Buntić i drugi franjevci dovodili uz pomoć pojedinaca iz tadašnjih državnih i humanitarnih organizacija.

Prof Šarac je istaknuo zanimljivu činjenicu iz zbornika da nijedan svećenik u Hercegovini nije umro od posljedica španjolske groznice.

„Jedna od želja iz 2017 godine je da se istraže i prikupe podaci iz bečkog ratnog arhiva o svim stradalim vojnicima iz Hercegovine iz Prvog svjetskog rata. No izgleda, da nam je Beč sve skuplji i dalji, a rat sve bliži zbog okolnosti na našem nesretnom području“, kazao je prof. Šarac.