Zaključuci II. Međunarodne konferencije „Dijete u fokusu – multidisciplinarni pristup“

„Pandemija je negativno utjecala na mentalno zdravlje djece“, jedan je od zaključaka II. Međunarodne konferencije „Dijete u fokusu – multidisciplinarni pristup“ koja je održana na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru 7. i 8. listopada u organizaciji Studija socijalnog rada.

Konferencija je pokušala dati odgovore na pitanja: Kako pandemijska kriza utječe na prava djeteta? Kako zaštiti djecu i reagirati na pojavu cyberbullyinga u novom normalnom vremenu? Kako razumjeti mentalno zdravlje djece? Kako različiti (medicinski, socijalni, psihološki, odgojni) terapijski pristupi mogu unaprijediti oporavak od traumatskih događaja? Kako se profesionalci suočavaju sa stresom u radu s djecom?

Konferencija je rezultirala sljedećim odgovorima i općim zaključcima.
- Za vrijeme trajanja pandemije došlo je do zloupotrebe dječjih prava te se nameće pitanje je li došlo vrijeme za intervenciju u Konvenciju o pravima djeteta.
- Rezultati postojećih istraživanja ukazuju na nepostojanje jednoznačnog odgovora na pitanje kako je pandemija utjecala na cyberbullyng te je potrebno provesti daljnja kvalitativna istraživanja u kojima će se čuti mišljenje djece.
- Pandemija je negativno utjecala na mentalno zdravlje djece.
- Pored multidisciplinarnog pristupa koji omogućava donošenje objektivne procjene, jedna od terapijskih metoda u procjeni i terapiji s djecom je „taping“ koji je predstavljen na Konferenciji. To je vizualna i praktična metoda za razgovor s djecom o teškim temama. Metoda uključuje igru i kreativne tehnike koja olakšavaju djeci da izraze svoje mišljenje.
- Stručnjacima u radu s djecom je potrebno osigurati supervizijsku podršku.

Na konferenciji su sudjelovala 73 znanstvenika i stručnjaka te 15 članova programskog vijeća iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Švedske.

Izložene su brojne teme, predstavljena istraživanja i provedene radionice na teme vezane uz rad s djecom. Pristigla su 43 rada koja su izložena u tematskim panelima: Socijalni rad s djecom u vrijeme pandemije COVID-19: Obiteljsko-pravna zaštita djece, Djeca s poteškoćama u razvoju, Poremećaji ponašanja kod djece i rad s djecom u vrijeme pandemije COVID-19: Djeca u kontaktu sa zakonom, Izazovi odgoja i obrazovanja djece · Djeca i mentalno zdravlje s naglaskom na COVID-19 razdoblje: Djeca i mediji za vrijeme pandemije COVID-19.