Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

U povodu obilježavanja  Međunarodnog dana osoba s invaliditetom na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru su održana predavanja na temu „Položaj studenata s invaliditetom u visokoškolskom obrazovanju“.

Predavanja su organizirali Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Mostaru u suradnji  sa studijima Socijalnog rada, Logopedije i Edukacijske rehabilitacije te klubovima studenata  navedenih studija. Ove godine se obilježava 40 godina od kada su Ujedinjeni narodi proglasili 3. 12 za Međunarodni dan osoba s invaliditetom,

Rektor Sveučilišta u Mostaru, prof.dr.sc Zoran Tomić je kazao da broj okupljenih  oko ove važne teme govori da imamo socijalnu osjetljivost i da nas osobe s invaliditetom spajaju, a ne razdvajaju.

„Ne moramo uvijek biti originalni, mi znanstvenici znamo citirati najbolje misli, a ono kaže da osoba s invaliditetom i djeca s poteškoćama u razvoju nemaju posebne potrebe. Svi imamo iste potrebe, samo je način zadovoljavanja tih potreba različit“, istaknuo je rektor Sveučilišta u Mostaru.

Rektor se zahvalio na potpori gradonačelnika Mostara  Marija Kordića, Marijanu Tustonji  na predanom vođenju Ureda studenata s invaliditetom Sveučilišta u Mostaru i svim  pročelnicima, organizatorima, profesorima, asistentima, studentima koji na bilo koji način pružaju sustav podrške studentima s invaliditetom.

„Sveučilište će uvijek imati empatiju i bit će osjetljivo na sve izazove, tako i izazov  osoba s invaliditetom“, kazao je rektor Tomić i dodao da je prof. dr. sc Vesna Kazazić velika saveznica unutar menadžmenta koja podsjeti na primarne potrebe studenata.

Gradonačelnik grada Mostara Mario Kordić je naglasio da treba raditi na kadrovskoj politici i širenju osviještenosti i razumijevanja institucija grada prema osobama s invaliditetom jer bi one trebale podržavati i financirati svaki projekt podrške.

„Nisam zadovoljan ponašanjem grada Mostara prema osobama s invaliditetom, ali ću iz pozicije gradonačelnika nastojati da se to popravi. Imamo dobre zakone i propise, međutim provođenje istih ne ide“, poručio je gradonačelnik Kordić.

Pomoćnica obdusmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine  i šefica odjela za  praćenje i ostvarivanja prava osoba s invaliditetom Irma Hadžiabdić je održala predavanje na temu „Efikasnost zakonskih  rješenja u području  profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom  u Bosni i Hercegovini“.

Hadžiabdić je kazala da prava osoba s invaliditetom prelaze zakonske okvire jer su ona puno više puno više od teoretskog pravilnika. Upozorila je na poraznu činjenicu nerazumijevanja institucija za zapošljavanje osoba s invaliditetom u kontekstu da će institucije radije platiti posebni novčani dio nego zaposliti osobu s invaliditetom.

Prof. dr. sc. Lelija Kliš Glavaš s odsjeka za inkluzivnu edukaciju i rehabilitaciju Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je održala predavanje „Sustav potpore studentima s invaliditetom - Model Sveučilišta u Zagrebu.

Profesorica Kliš Glavaš je istaknula posebnu važnost kolegija „Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom“ koji je na studente Sveučilišta u Zagrebu ostavio pozitivne dojmove i doprinos razumijevanju potreba studenata s invaliditetom i smanjenju predrasuda prema njima.

Voditelj Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišta u Mostaru Marijan Tustonja je naglasio važnost napredovanja Sveučilišta u Mostaru na zavidnoj razini po pitanju studiranja osoba s invaliditetom i zadovoljstva studija.

„Ima puno prostora za napredak, ali Sveučilište radi sve da olakša studiranje. Studenti s invaliditetom su jako zadovoljni dostupnosti studentskih referada, kolegama koji iz izlaze u susret i svim informacijama“- kazao je Marijan Tustonja.

Nakon predavanja je održana radionica na temu „Reci tko si“ u kojoj su sudjelovali polaznici osnovnih škola.