Obilježena dvadeseta obljetnica smrti Ranka Marinkovića

Sveučilište u Mostaru i Filozofski fakultet obilježili su dvadesetu obljetnicu smrti Ranka Marinkovića, a program je bio dio svečanog obilježavanja Dana Sveučilišta u Mostaru.

Održana je projekcija dokumentarnog filma Riječi samoće autora Milana Bešlića, a film je nastao u produkciji Hrvatske radiotelevizije 1999. godine.

Prof. dr. sc Antun Lučić je održao predavanje na temu Komparativni uvidi u Marinkovićevo stvaranje, a prof. art. Joško Ševo s Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu je kazivao tekst Sentimentalni zapis o Ranku Marinkoviću ili Riječ o šjor Ranku autora Milana Bešlića.

Redatelj Bešlić je naglasio kako je filmom htio memorirati njegovu osobu, da ostane zabilježen kao svakodnevni i prizemljeni čovjek koji je pisao stranice koje mi danas rado čitamo. Dodao je da je želio spojiti isječke iz njegovih kazališnih predstava i inserte koji su Marinkovića inspirirali na umjetnički koncept i onoliko koliko dokumentarna produkcija zahtijeva.

 „Marinković je bio nadasve jednostavan čovjek, čovjek duha, bio je siguran u svaku riječ koju je napisao i bio je veoma susretljiv i komunikativan“, istaknuo je redatelj Bešlić.

Ovaj dokumentarni film rađen je u Zagrebu i Visu, rodnom mjestu pisca. Ranko Marinković nedvojbeno je jedan od najznačajnijih hrvatskih književnika u ovom stoljeću. Pisac je raznovrsna i bogata opusa: romani, drame, eseji, pripovijetke. Važan je i njegov pedagoški rad na zagrebačkoj Kazališnoj akademiji. Njegova su neka djela nedvojbeno kultna mjesta moderne hrvatske književnosti kao npr. roman "Kiklop", pripovijetka "Ruke" ili pak drama "Glorija"

 „Nastojao sam da moja autorska interpretacija cijeloga dijela bude ona koja će asimilati Marinkovićeve vrijednosti, sažeti ih u eksplicitan diskurs zabilježen kamerom“, kazao je Bešlić.