Studentice politologije uspješno završile Modul o euroatlantskoj sigurnosti

Studentice prve godine diplomskoga Studija politologije Ivana Šarić i Nikolina Skočibušić protekloga su tjedna pohađale i uspješno završile Modul o euroatlantskoj sigurnosti u PSOTC-u (Središte za obuku za operacije potpore miru u Butmiru), koji je izveden kao integrirani dio Stožernog časničkog tečaja za operacije potpore miru.

Modul o euroatlantskoj sigurnosti, uz studentice s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, uspješno je završilo 20 polaznica i polaznika iz tri države, od kojih je njih 17 iz Bosne i Hercegovine (13 iz Oružanih snaga BiH i četiri studentice i studenta s Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu), jedan polaznik iz Sjeverne Makedonije i dva polaznika iz Turske.

Studentica Skočibušić je izrazila zahvalu svome studiju na preporuci na sudjelovanje na ovome Modulu.

 „Nadam se kako će biti još ovakvih prilika koje bih rado ponovila, ali i preporučila ostalim kolegama. Sa sigurnošću mogu preporučiti svim studentima da ako im se pruži prilika posjete kamp Oružanih snaga BiH u Butmiru i pruže sebi, pored stjecanja novih iskustava i znanja, stjecanje novih poznanstava“, preporučila je Nikolina Skočibušić.

Polaznicima je modul omogućio razumijevanje temeljnih ciljeva i čimbenika sigurnosne politike, uključujući nove prijetnje i globalne ključne aktere, s naglaskom na euroatlantsku sigurnost i europsku sigurnosnu arhitekturu.

„Kao prednost ovoga Modula, osim stečenog znanja koje su nam prenijeli brojni predavači, izdvojila bih mogućnost upoznavanja ljudi različitih kultura čime postajemo bogatiji za neka nova prijateljstva. Ipak, najvažnije od svega jest kako smo se svi okupili s istim ciljem, a to je da svaki čovjek, gdje god se nalazio na ovom svijetu, bude siguran i uživa mir. “, poručila je Ivana Šarić.

Osim predavača iz PSOTC-a i Fakulteta političkih nauka iz Sarajeva, polaznici su imali priliku slušati predavače iz različitih organizacija i institucija (George C. Marshall europskog centra za sigurnosne studije, OSCE-ove misije u Bosni i Hercegovini, Veleposlanstva SAD-a u BiH, NATO-a u BiH, IOM-a u BiH, Univerziteta u Banja Luci i Ministarstva obrane BiH, koji su dali veliki doprinos uspjehu ove aktivnosti.