Održano predavanje u povodu 400 godina od rođenja Molièrea

U povodu 400 godina od rođenja Molièrea na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Antun Lučić održao je predavanje za studente i nastavno osoblje.

Jean-Baptiste Poquelin, koji je pisao pod pseudonimom Molière, bio je jedan od najvećih svjetskih komediografa, zapamćen po klasičnim djelima, kao što su: Škrtac, Škola za žene, Ženidba na selu, Ljubavne razmirice i brojna druga.

„Posebnu povezanost ima amfiteatar Gabriel Jurkić. stavom Gabriel i Jean Baptiste, jedan je naslikao Visoravan u cvatu uoči Prvog svjetskog rata, a drugi je u svom Škrcu iz 1668. godine kao da je ušao i u 21 stoljeće. Na ovaj način se koprodukcijski približavamo njegovom opusu“, kazao je prof. Lučić koji je izložio i usporedio najbolje prijevode Molièreovih djela i neke seminarske radove studenata Hrvatskoga jezika i književnosti koji su pisali o Molièreovim djelima.

Molière je razvio talijansku komediju intrige u društvenu komediju i komediju običaja s tragikomičnom pozadinom u kojima veličina komičnoga doseže dimenzije tragičnoga. Prof. Lučić posebno je istaknuo vrednote koje je ostavio izražavajući se kroz hiperbolu, ironiju, satiru i izrugivanje na račun ljudske pogubnosti.

„Upozoravao je na licemjerje, prevaru, laž, rasipnost, umišljenost onih koji sebe smatraju sveznalicama, površnost, plitkost, zavist, a sve ovo se, nažalost ponavlja u svakodnevnom životu“, kazao je profesor Lučić.

Molièreove se komedije mogu čitati i kao tekstovi u kojima se suptilnim grupiranjem karaktera, aranžiranjem prizora, govora i ponašanja neprestano varira i evocira središnja tema. Njegova su djela od prvih izvođenja trajno prisutna na svjetskim pozornicama.

Istaknuo je da kad se njegovi komadi danas iznova čitaju, shvaćamo da je Molière u mnogo toga bio ispred svoga vremena i stvorio je snažne likove koji će izvršiti utjecaj u kasnijim epohama.

„Trebamo na trenutak zastati, da znamo cijeniti i hrvatske komediografe, koji su svoju inspiraciju pronašli upravo u Molièreovom klasičnom stilu“, poručio je prof. Lučić.