U tijeku humanitarna akcija Doručak s ljubavlju

Na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru u tijeku je humanitarna akcija Doručak s ljubavlju koju organiziraju štićenici Udruge roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh, Ured za studente s invaliditetom SUM-a i studenti logopedije i socijalnoga rada Filozofskoga fakulteta.

„Cilj je ove akcije podizanje svijesti o uključivanju osoba s invaliditetom i djece s poteškoćama u razvoju u društvo. Nažalost, još uvijek živimo pod teretom stereotipa i na njih gledamo kao na slabije vidljivu skupinu“, kazao je Marijan Tustonja, asistent na Studiju socijalnog rada Filozofskog fakulteta SUM-a i stručni suradnik u Uredu za studente s invaliditetom SUM-a te dodao kako je velik odaziv studenata koji volontiraju i žive svoj poziv koji podrazumijeva pomoć ugroženim osobama i djeci.

Ovim činom Filozofski fakultet daje potporu za prikupljanje sredstava Udruzi Vedri osmijeh.

„Ovo mi je prvi put da volontiram na Fakultetu, iako sam prije sudjelovala u brojnim humanitarnim akcijama. Toplo preporučujem studentima da se pridruže volontiranju“, kazala je Ana Šutalo, studentica treće godine Studija logopedije Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Ivana Marijanović, radna terapeutkinja i odgajateljica Udruge Vedri osmijeh, rekla je da je cilj ovoga projekta da štićenici Udruge osjete kako je to doći na fakultet i družiti se sa studentima i profesorima. Dodala je da je podjela ljubavi za Valentinovo sa studentima postala tradicija koju namjeravaju nastaviti održavati.

Ovaj projekt podržavaju kuhari, slastičari, a štićenici Udruge svakodnevno imaju kulinarske radionice u kojima prave kolače. Trenutačno u Udruzi ima 17 štićenika koji su polaznici dnevnoga boravka.

„Što se socijalizacije tiče, neki štićenici su ekstrovertni i otvoreni za nove kontakte, dok su neki introvertni i teže se oslobađaju. Nastojimo ih međusobno povezati i to je bit našega rada“, naglasila je Marjanović.