Sjednica Studija socijalnog rada na FFMO u ružičastim majicama

Studij socijalnog rada Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru danas je održao svoju redovitu sjednicu Studija u ružičastim majicama kao znak podrške djeci i svima koji se bore protiv vršnjačkog nasilja.

Dan ružičastih majica, odnosno dan borbe protiv nasilja nad vršnjacima obilježava se diljem svijeta 23. veljače.  Tim povodom se na današnjoj sjednici  Studija socijalnog rada razgovaralo o idejama i načinima uključivanja i davanja doprinosa u djelovanju lokalne zajednice prvenstveno škola u prevenciji  vršnjačkog nasilja. Zaključeno je da će se inicirati i ponuditi različiti projekti i radionice sukladno kolegijima koji se izvode na studiju socijalnoga rada,  čiji će sadržaji biti vezani uz teme odgoja za empatiju, nenasilno rješavanje sukoba, vršnjačku medijaciju, socijalni rad u školi i socijalnu pedagogiju. Sadržaj će biti ponuđen za učenike, odgojitelje, nastavnike i roditelje.

Na dan ružičastih majica, svake zadnje srijede u veljači, globalno se prisjećamo događaja iz 2007. godine u Kanadi kada je dječak u svojoj školi pretrpio nasilje jer je nosio ružičastu majicu. S obzirom da je nasilje među vršnjacima, nažalost, u stalnom porastu, pogotovo razvojem i sve većom dostupnošću različitih tehnologija i online svijeta potreban je zauzetiji angažman stručnjaka koji se bave prevencijom nasilja. Socijalni radnici su također stručnjaci koji trebaju sudjelovati u odgojno obrazovnim institucijama i raditi na prevenciji, prepoznavanju i sprječavanju vršnjačkog nasilja.