Održano je predavanje o sekstingu među mladima i mladim odraslima

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održano je predavanje na temu „Seksting među mladima i mladim odraslima“ te su predstavljeni rezultati istraživanja prirode i odrednice sekstinga među adolescentima i mladima na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske u sklopu istraživačkoga projekta kojeg financira Hrvatska zaklada za znanost (UIP-2020-02-3553)

„O sekstingu treba razgovarati unutar akademske zajednice, jer ako ne pričamo o tome, mladi će tražiti informacije na internetu. Važno je da znanost pruži informacije o uzrocima i posljedicama“, kazala je prof. dr. sc. Arta Dodaj i dodala kako se trenutno nalaze u početnoj fazi istraživanja gdje je provedena kvalitativna studija koja pokazuje raširenost sekstinga u rasponu od 30 do 75%.

„Postoje različiti motivi od istraživanja vlastite seksualnosti, dokazivanja vlastitog samopouzdanja sve do pritiska od strane partnera  i nanošenja emotivne  štete drugoj osobi“, kazala je  dr. Dodaj.

Iz iskustva ispitanika koji su sudjelovali u istraživanju, posljedice mogu biti kratkoročno pozitivne u kontekstu osjećaja zadovoljstva, ali ujedno i kratkoročno negativne sve do dugoročnih. U idućim istraživanjima započet će se procesom praćenja sudionika srednjoškolaca i studenata koji će proći točke mjerenja kako bi se vidjelo što određuje sudjelovanje u sekstingu i kakve se promjene događaju od adolescencije i u mlađoj odrasloj dobi.

Dodaj je istaknula da su negativne posljedice sekstinga učestale kod prosljeđivanja sadržaja bez odobrenja. „To ima vrlo rizične posljedice za mentalno zdravlje, pojedine osobe to doživljavaju iznimno teško dok pojedine osobe imaju vrlo uspješnu strategiju suočavanja uz podršku okoline i stručnjaka“, rekla je dr. Dodaj.

U Bosni i Hercegovini su 2016. počela znanstvena istraživanja sekstinga, a Dodaj je upozorila na motiv osvete koji se događaju poslije prekida intimnog odnosa. Dodala je da je važno uputiti mlade na odgovornost prilikom sudjelovanja u sekstingu kao i na osjećaj pritiska koji pojedine osobe osjećaju u intimnoj vezi.