Obilježen Svjetski dan socijalnog rada

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru obilježen je Svjetski dan socijalnog rada. Tim povodom predavanje je održao dr. sc. Mario Kordić, gradonačelnik Mostara na temu Suizgradnja eko-socijalnog svijeta – primjer Grada Mostara.

„Razmišljajući o značenju socijalnih radnika za dobrobit društva, ne mogu se oteti dojmu u kojem smo živjeli, pogotovo u doba pandemije te smo zapostavili činjenicu da je društvo zanemareno u socijalnom smislu“, kazao je gradonačelnik Kordić. Dodao je da smo se morali prilagoditi promjenama i u tom kontekstu rad socijalnih radnika je bio veoma važan.

Gradonačelnik je istaknuo da inzistira na društvenoj odgovornosti građana, studenata i stručnjaka i dodao da zahvaljujući inspirativnim idejama mladih ljudi dolazi do rješenja brojnih problema. Ovom prilikom gradonačelnik je pozvao sve studente da se aktivno uključe u Vijeće građana i svojim inicijativama utječu na opće dobro. Pohvalio je aktivnosti Sveučilišta u Mostaru i naglasio njihov pozitivan doprinos napretku zajednice i društva, kao primjer je istaknuo inovaciju smart kiosk.

Pročelnica studija socijalnog rada Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc.  Anita Begič je naglasila da je preventivni socijalni rad zanemaren na području Bosne i Hercegovine. Dodala je da je prevencija na temelju dokaza i povezivanje s akterima lokalne zajednice prostor koji zajednički trebamo početi suizgrađivati.

Nakon predavanja studenti, profesori i predstavnici Gradske uprave uputili su se na Rodoč gdje će provesti dan s korisnicima udruge Vedri osmijeh te zajedničkim aktivnostima naglasiti njihove potencijale, zajedništvo i uključenost u život lokalne zajednice.