Doktori Vrdoljak i Bošnjak predstavili suvremena neurokirurška dostignuća SKB Mostar

Svoju priču o mozgu studentima su predstavili dr. Luka Vrdoljak, specijalist anestezije i reanimacije i dr. Marko Bošnjak, specijalist neurokirurgije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru te su objasnili suvremena neurokirurška dostignuća Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

„Naš rad spada u sam vrh svjetske neurokirurgije na ovom području, pokrivamo 95% patologije, a ostalo se trudimo usavršiti da bismo konačno, preuzeli sve. Ponosni smo na profesora Paladina i profesora Kvesića koji su nam omogućili da naš tim s 30 ljudi ide ukorak sa svjetskom kirurgijom i anestezijom“, kazao je dr. Vrdoljak.

Kroz fotografije i videozapise studentima su prikazali kako izgledaju operacije mozga, koliko područje pokrivaju i kako to sve izgleda. 

Dr. Bošnjak je istaknuo kako su u posljednje četiri godine došli do značajnog napretka u tehnologiji i zbrinjavanja pacijenata što se tiče neurokirurgije i anesteziologije.

„Pokrili smo spektar najmodernije neurokirurgije što se tiče novih uređaja kao što su mikroskop, neuronavigacija, neuromonitoring, ultrazvuk i ostali medicinski uređaji. SKB Mostar uvodi nove metode u liječenju kao što je hibridna neurokirurgija, uskoro se nadamo početi s operacijama mozga u budnom stanju“, kazao je dr. Bošnjak.

Prošle godine su u klinici napravljene 584 operacije, a uspješnost liječenja je 95%. Ciljevi koje žele realizirati u skorijoj budućnosti su zadržati postojanost u daljnjem radu, izvoditi operacije na mozgu u budnom stanju te operativno liječiti epilepsiju.

Ovim predavanjem obilježen je „Tjedan mozga“ koji se tradicionalno obilježava svake godine na Filozofskom fakultetu, a ove godine i pod pokroviteljstvom FENS i “Dana” Fondacije.