Studenti Sveučilišta u Mostaru obilježavaju Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Udruga studenata logopedije Salpsa, Klub studenata edukacijske-rehabilitacije te Klub studenata socijalnog rada Sveučilišta u Mostaru u petak, 1. travnja obilježit će Svjetski dan svjesnosti o autizmu.

Obilježavanje će početi radioničko-informativnim dijelom programa u 14 sati na kampusu Sveučilišta u Mostaru, u predvorju amfiteatra Sokrat, a trajat će do 18 sati, najavile su udruge.

U tom dijelu programa govorit će se o simulaciji poremećaja iz spektra autizma, a sudionici će biti upoznati sa sredstvima potpomognute komunikacije i asistivne tehnologije te osviješteni kroz različite informacije, činjenice i savjete.

Nakon toga će, s početkom u 18 sati, biti održana projekcija filma "After Thomas".

Podsjetili su kako se poremećaji iz spektra autizma (PSA) smatraju neurorazvojnim poremećajima s početkom u ranom djetinjstvu, a osnovnim znakovima smatraju se teškoće u socijalnoj interakciji, teškoće verbalne i neverbalne komunikacije te stereotipna ponašanja. Ono što autizam čini spektrom poremećaja je upravo različitost u manifestiranju simptoma i funkcioniranju svakog pojedinca te se može reći da ne postoje dvije iste osobe s PSA.

Upravo zato i studenti SUM-a nastoje usmjeriti pozornost javnosti preko informacija i sadržaja koji će približiti doživljaj svijeta oko sebe osobe s poremećajem iz spektra autizma i doprinijeti otklanjanju predrasuda i iskrivljenih stajališta koji se često vežu uz riječ  „autizam“.

Organizatori, članovi Kluba studenata edukacijske rehabilitacije „ERGO“, Udruge studenata logopedije „SaLPSA“ i Kluba studenata socijalnog rada, vrijedno su radili kako bi ostvarili cilj ovoga obilježavanja. Posjetitelji će tako moći iskusiti raznovrsne sadržaje – zavrtjeti „kolo sreće“ koje će ih odvesti do zanimljivih sadržaja poput iskustvenih kutija, virtualne stvarnosti, sredstava za potpomognutu komunikaciju, asistivne tehnologije, ali i vrijednih savjeta, preporuka i informacija.

Imat će priliku kupiti knjigu „Krijesnice“ satkanu od mnoštva srcem ispričanih priča iz života osoba s invaliditetom, roditelja, braće i sestara, stručnjaka i studenata. Svi prihodi od prodaje knjiga idu u humanitarne svrhe.