Studenti talijanskog jezika sudjelovali su na predavanju „Letteratura italiana contemporanea“

Studenti druge godine diplomskog Studija talijanskog jezika i književnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru protekloga tjedna u pratnji prof. dr. sc. Damira Mišetića sudjelovali su na predavanju „Letteratura italiana contemporanea“ održanom u sklopu prevoditeljskih susreta 4.-9.4.2022. u Sarajevu.

Predavanju su na poziv Fondacije Publike, TransLab-a i FFUNSS-a imali priliku sudjelovati i književni prevoditelji, studenti romanistike, ljubitelji književnosti kao i svi zainteresirani. Predavači su bili nagrađivani književni prevoditelji Daniele Petruccioli i Giuseppe Girimononti Greco.

Studente i profesora srdačno i ljubazno na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu dočekao je prof. dr. Ivan Radeljković iz područja humanističkih znanosti, koji je upoznao studente s ostalim profesorima te s poviješću nastanka ovog fakulteta.

Prof. dr. sc. Damir Mišetić kazao je kako je ovo predavanje posvećeno suvremenoj talijanskoj književnosti bilo od neizmjerne važnosti i izvanredna prilika da se studenti pobliže upoznaju s književnim prevođenjem kao i izazovima koje ono sa sobom nosi. „Prevođenje književnih tekstova danas je velik izazov, jer je to puno više od doslovnog prijevoda“, izjavio je prof. dr. sc. Mišetić. S time su se složili i sami studenti.

„Ovo predavanje samo je potvrdilo moje stavove i uvjerenja. Biti prevoditelj danas zahtijeva prije svega i poznavanje kulture za koju i iz koje se prevodi djelo, iskustvo pisanja prijevoda ali isto tako i iskustvo čitanja književnih djela napisanih na jeziku na koji prevodi i s kojeg prevodi“,  poručila je studentica Izabela Šimić.

Student Luka Rogalo također se složio i dodao kako se u svim tim prijevodima reflektiraju i pronalaze tragovi pročitanih djela, koja su dio kulturnog naslijeđa i obrazovanja prevoditelja.

Studenti Marija Zovko, Ines Karačić, Lucija Lauc, Antea Sulić, Izabela Šimić, Luka Rogalo i Filip Popović iskoristili su ovu priliku te u pratnji prof. dr. sc. Damira Mišetića uživali u razgledavanju brojnih atrakcija i znamenitosti koje nudi glavni grad Bosne i Hercegovine, među kojima osobito valja istaknuti i onu glavnu – Baščaršiju.