Studij arheologije proveo redovitu terensku nastavu na dva arheološka nalazišta

Studij arheologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru proveo je redovitu terensku nastavu. Ovaj put na temelju potpisanog Ugovora o suradnji s Općinom Grude, gdje je terenska nastava i realizirana.

Arheološka istraživanja su obuhvatila ukupno dva različita arheološka nalazišta, tako su studenti imali priliku primijeniti dva različita pristupa, strategije i metode iskopavanja te različite načine i tehnike dokumentiranja i prikupljanja arheološke građe i podataka.

Oba nalazišta gravitiraju na prostoru Peć Mlina u Drinovcima, a riječ je o nalazištu spiljskog karaktera (tzv. pećina na Zaskoku) i prapovijesnoj kamenoj gomili.

Unutar pećine na Zaskoku detektirani su tragovi objekta koji je najizglednije služio u gospodarske svrhe, odnosno bio u bliskoj korespondenciji s mlinicama u njegovom podnožju. Pokretna građa koju dovodimo u vezu s navedenim objektom pripada vremenu novog vijeka.

Unutar prapovijesne kamene gomile pronađena su tri groba. Radi se o grobovima s tipičnom arhitekturom u vidu kamenih škrinja. Sva tri groba podignuta su na osnovi gomile. Kosturni ostatci pokojnika izuzetno su loše sačuvani, dok su grobni prilozi jedino pronađeni u grobu – 2, a radi se o kremenom kresivu i ulomcima tipične litzen keramike pomoću koje grob – 2 datiramo u vrijeme prijelaza iz ranog u srednje brončano doba ili vrijeme 18. – 17. st. pr. Kr.

Terenska nastava održana je u vremenskom razdoblju od 4. – 21. travnja tekuće akademske godine.