Predstavljanje knjige Pakao (Božanstvena komedija)

Sveučilište u Mostaru i Filozofski fakultet predstavit će knjigu Pakao (Božanstvena komedija) u ponedjeljak, 25. travnja u 12 sati u amfiteatru Antun Branko Šimić na Filozofskom fakultetu. Knjigu će predstaviti Božidar Petrač, književnik i prevoditelj, Milan Bešlić, likovni i književni kritičar i Ivan Dugandžić, student Filozofskog fakulteta.

Jedna od najvažnijih knjiga svjetske književnosti jest Božanstvena komedija. Remek djelo potpisuje Dante Alighieri u tri pjevanja: Pakao, Čistilište i Raj. Velebni ep pisan je u tri toma i do sada je imao brojne prijevode na gotovo svim jezicima. U Hrvatskoj je prvi put cjeloviti prijevod Danteove Božanstvene komedije uradio Iso Kršnjavi početkom 20. stoljeća.

Prijevod nije bio u tercinama nego u slobodnom stihu što je prevoditelj obrazložio s tezom da je spjev tako pristupačniji širem čitateljstvu. Na tom načelu Božidar Petrač danas prevodi Danteov spjev. Prvi tom Pakao upravo je objavljen, a druga dva, Čistilište i Raj, u pripremi su za tisak. U prvoj knjizi Pakao objavljeni su likovni prilozi Vatroslava Kuliša i Tomislava Buntaka, u drugoj Čistilište svoj likovne priloge daju Zlatko Keser i Igor Rončević, a trećem, Raj, Antun Boris Švaljek i Kuzma Kovačić. Izbor slikara i njihove priloge u knjigama potpisuje likovni i književni kritičar Milan Bešlić. Sukcesivno objavljivanje cjelokupnog spjeva na hrvatskom jeziku završit će se krajem ove godine.

Izložba „Dante u djelima suvremenih hrvatskih umjetnika“ otvorena je u Sveučilišnoj galeriji do 15. travnja 2022. godine.