Predstavljena knjiga Pakao (Božanstvena komedija) na Filozofskom fakultetu

Sveučilište u Mostaru i Filozofski fakultet organizirali su predstavljanje knjige Pakao (Božanstvena komedija) u sklopu 700. obljetnice smrti Dantea Alighierija.

Jedna od najvažnijih knjiga svjetske književnosti jest Božanstvena komedija. Remek djelo potpisuje Dante Alighieri u tri pjevanja: Pakao, Čistilište i Raj. U Hrvatskoj je prvi put cjeloviti prijevod Danteove Božanstvene komedije uradio Iso Kršnjavi početkom 20. stoljeća. Prijevod je bio u slobodnom stihu što je prevoditelj obrazložio s tezom da je spjev tako pristupačniji širem čitateljstvu. Na tom načelu Božidar Petrač danas prevodi Danteov spjev. Prvi tom Pakao upravo je objavljen, a druga dva, Čistilište i Raj, u pripremi su za tisak.

Božidar Petrač, književnik i prevoditelj je istaknuo da je Danteova vrijednost u hrvatskoj kulturi, duhovnosti i književnosti veoma dragocjena „U 14. stoljeću se bilježe njegovi prvi trenuci prisutnosti među Hrvatima 1339. njegov unuk je otvorio ljekarnicu u Zagrebu koja se nalazi kod Kamenitih vrata i to puno znači“, kazao je Petrač.

Podsjetio je i na činjenicu kako je originalnog Dantea jako teško prevoditi jer samo njegovo izvorno značenje može dati istinski umjetnički izričaj. „Ako iščitavamo Božanstvenu komediju, tu se jasno izražava njegov stav o Crkvi i državi, kako se one ne smiju miješati. Odnosno kada se pomiješaju dolazi do velikih problema jer je Dante četvoricu papa smjestio u pakao“, kazao je Petrač.

Milan Bešlić, likovni i književni kritičar naglasio je vrijednost izložbe posvećene Danteu u Sveučilišnoj galeriji koju je postavio voditelj galerije, Marin Ivanović u suradnji s Vladimirom Filipovićem. „Ovo je do sada najbolje postavljena izložba vrhunskih hrvatskih suvremenih umjetnika u izložbenom prostoru u kojem prebiva hrvatski duh“, kazao je Bešlić.

„Danteova djela su vizualna, živopisna, nadahnjujuća. On opisuje tri različita prostora pakao, raj i čistilište te i mi trebamo shvatiti jesu li oni u nama ili su negdje daleko, živimo li istinske kršćanske vrijednosti ili tonemo u pakao“, rekao je Bešlić. Istaknuo je kako likovne interpretacije najbolje svjedoče Danteove misli, emocije, stavove i tako djeluju na nas.

Ivan Dugandžić, student Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru je pročitao treći spjev Pakla i polovicu prvog dijela Raja.

Izložba „Dante u djelima suvremenih hrvatskih umjetnika“ otvorena je u Sveučilišnoj galeriji do 15. svibnja 2022. godine.