Obilježen Svjetski dan slobode medija kroz televizijski program SUM TV-a

Povodom Svjetskog dana slobode medija Studij novinarstva Filozofskog fakulteta i Televizija Sveučilišta u Mostaru organizirali su jedinstven događaj – SUM TV otvoreni televizijski studio – u središtu Mostara ispred Rektorata Sveučilišta u Mostaru. 

Kroz cjelodnevni televizijski program govorilo se o važnosti slobode i zaštite medija iz područja obrazovanja, kulture, sporta, politike, gospodarstva…

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić je čestitao svim medijima njihov dan. „Sloboda medija je jedan od elemenata demokratskog društva i uređenih društva na zapadu. To je moderno društvo prepoznalo i samim tim mu dalo snagu četvrte sile, četvrte vlasti. Svi oni koji misle upravljati određenim procesima unutar demokratskih društava moraju voditi računa o slobodi medija te se za nju moramo boriti“, kazao je rektor Tomić.

U intervjuima je više od 40 sudionika podsjetilo da treba bitno poboljšati zakonsku regulativu kako bi novinari svoj posao radili u sigurnijem i slobodnijem ambijentu, jer su često izloženi pritiscima, prijetnjama i zastrašivanju. Zato je važno da uvažavanje slobode medija bude važan dio naše kulture, a Svjetski dan slobode medija prilika je da se podsjetimo na našu zajedničku odgovornost za zaštitu slobode medija.

Voditelj Sveučilišne televizije i pročelnik Studija novinarstva Filozofskog fakulteta SUM-a dr. sc. Franjo Takač je kazao kako SUM TV prati obrazovne, društvene teme, rad Sveučilišta. „Služimo kao jedna platforma za učenje našim studentima i jako smo zadovoljni rezultatima koje smo postigli, a i naša javnost, naša publika daje nam motivaciju, daju nam pohvale, konstruktivne kritike, naravno svaki dan se poboljšavamo“, kazao je dr. Takač.

Rektor Tomić, a i pročelnik Takač su istaknuli da su otvoreni za suradnju sa svim drugim medijima u okruženju te su poziv na suradnju uputili svima.

Svjetski dan slobode medija, koji se obilježava 3. svibnja, podsjeća nas na zajedničku odgovornost za zaštitu slobode medija i obvezu da poduzmemo sve što je u našoj moći da omogućimo novinarima da i dalje obavljaju svoj posao pošteno i otvoreno, u okruženju koje nije ispunjeno strahom i zastrašivanjem.

Svi intervjui će biti objavljeni na YouTube kanalu Sveučilišne televizije SUM TV.