Održano predavanje na temu "Kako pružiti pomoć i podršku tugujućem djetetu?"

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održano je predavanje na temu „Kako pružiti pomoć tugujućem djetetu.“ Predavanje je održala Vida Vasilj, magistra psihologije zaposlena kao asistentica na Studiju psihologije; pod mentorstvom dr. sc. Anite Lauri Korajlije, izv. prof.

„Smatram da je važno da se svi upoznamo s ovom temom koja često predstavlja tabu temu u našem društvu i o kojoj je lakše ne razgovarati nego raspravljati o potencijalnim rješenjima“, istaknula je Vasilj.

Naglasila je kako je cilj predavanja približiti ovu temu studentima, studenticama i svim zainteresiranima, kako bi jednog dana, kao stručnjaci znali pružiti adekvatnu pomoć tugujućem djetetu. Dodala je da u ovom području prevladava mnogo stereotipnih uvjerenja, neznanja i zabluda.

„Upravo zbog tih štetnih stereotipa odrasli izbjegavaju razgovarati o onome što se dogodilo, konkretnije o smrtnim slučajevima u obitelju. Koriste metafore kako je osoba iz obitelji otišla na put“, kazala je Vasilj.

Istaknula je činjenicu da djeca razumiju što je to smrt i da je važno da prođu kroz proces tugovanja u kojem će ih njihovi roditelji pripremiti na prikladan način. „Djeci je potrebno dati konkretne, jasne i nedvosmislene informacije jer djeca konkretno razmišljaju, a ne apstraktno. Metafore nisu dobre i zbunjuju djecu.“

Naglasila je da roditelji izbjegavaju izražavati emocije zbog toga što su previše zaštitnički postavljeni prema svojoj djeci. Dodala je da to može biti kontraproduktivno jer djeca dobiju dojam o potrebi skrivanja emocija.

Vasilj je trenutno na prvoj godini doktorskog studija Filozofskog fakulteta u Zagrebu u domeni razvojne psihologije specifičnog naziva psihopatologije pod mentorstvom izv. Prof. dr. sc. Anite Lauri Korajlije. Ono na što su se specifično usmjerile je smrt roditelja u djetinjstvu kao jedan od posebnih vidova smrti te ishodi odraslih po pitanju psihičkog zdravlja Ciljna skupina bit će djeca koja su do punoljetnosti izgubila jednog ili oba roditelja.