U sklopu Dana povijesti održana studentska konferencija o Hrvatskom vijeću obrane

U sklopu Dana povijesti održana je studentska konferencija Hrvatsko vijeće obrane: Od zore do posljednjeg poteza.

Na konferenciji su izlagali studenti povijesti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Ivan Babić i Ivan Prskalo na temu „Četiri zone spasa ustrojstva Hrvatskog vijeća obrane“, Marin Vidović i Jozo Jurić na temu „Lipanjske zore“, Marija Magdalena Šutalo i Toni Barać na temu „Gospojinska ofenziva: spas južnog bojišta“ i Gabrijela Cakalin i Matej Krtalić na temu „Stradanja Hrvata u dvjema dolinama - Lašvanskoj i Skopljanskoj.“

„Hrvatsko vijeće obrane jedan je od kamena temeljaca hrvatskog nacionalnog identiteta u Bosni i Hercegovini. Ovo je veoma zanimljivo u kontekstu proučavanja i rasprava o kojima članovi kluba raspravljaju, o čemu pišu i proučavaju“, kazao je Toni Barać, potpredsjednik Kluba studenata povijesti „Filip Lastrić.“

„Ove godine smo se odlučili za prisjećanje tridesete godine obilježavanja osnutka Hrvatskog vijeća obrane odnosno da to bude središnja tema ove studentske konferencije“, kazala je Marija Magdalena Šutalo, studentica prve godine diplomskog studija povijesti i arheologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i predsjednica Kluba studenata povijesti „Filip Lastrić“. Istaknula je  da studente različitih studija privlače ovakve teme jer su aktualne i tiču se budućnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Toni Barać, potpredsjednik Kluba studenata povijesti  je naglasio da ovakve teme nisu nimalo jednostavne i da ih je potrebno obrađivati u širokom rasponu uz naglasak na doprinos HVO- a u Domovinskom ratu. Dodao je da su studenti zainteresirani za diskutiranje o ovakvim temama što posebno raduje njihove profesore i mentore na završnim i diplomskim radovima.

„Studentima se najviše sviđa povijest kasnog dvadesetog stoljeća jer je vezana za uspostavljanje nacionalnog identiteta i osnivanja suverene Hrvatske države. Većina naših predaka živi su svjedoci toga vremena, stoga je naš doprinos kao studenata povijesti očuvati njihovo naslijeđe“, kazao je Barač.

Šutalo je naglasila da je hrvatska historiografija dala bogate izvore koji su izlagačima bili temelji u njihovim novim istraživanjima i spoznajama o Domovinskom ratu i položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini.  Dodala je da uvijek postoji prostor za nova učenja i nove konferencije u kojima mladi studenti povijesti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru mogu ostaviti svoj stručni i znanstveni doprinos.