Obilježena deseta godišnjica postojanja studija Informacijskih znanosti

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru obilježena je deseta godišnjica postojanja studija Informacijskih znanosti. Studij je pokrenut akademske 2011./2012. godine uz podršku Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.  

Na svečanosti je bio nazočan rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras koji je kazao kako od početka sudjeluju u radu studija. „Imali smo jasnu viziju da uz našu podršku razvijamo i domaći nastavni kadar kako bi ovaj studij postao jedan od najatraktivnijih studijskih programa na Sveučilištu u Mostaru“.  

Pročelnica studija Informacijskih znanosti, doc. dr. sc. Andrea Miljko predstavila je dosadašnji razvoj studija, rad Kluba studenata i Alumni klub informacijskih znanosti. „Studij je rođen kako bi se bavio rastućim prilikama, interakcijama i izazovima na raskrižju računarstva i društva. Osnovan je iz vizije kako će računarstvo ići daleko izvan svojih korijena u području računalne znanosti“.

Prva pročelnica studija Informacijskih znanosti je prof. emerita Jadranka Lasić Lazić koja je istaknula kako je pandemija natjerala na promjene u digitalnoj transformaciji. „Sve smo planirali uvoditi postepeno, a u pandemiji smo morali to napraviti odmah i sada. U svemu tome smo dobro reagirali, a sada radimo plan i strategiju kako iskoristiti sve što smo napravili.“

U okviru svečanog dijela programa dodijeljene su plakete Filozofskoga fakulteta za nastavno - stručni rad te osobit doprinos promociji Fakulteta. Plakete su dobili prof. dr. sc. Miroslav Tuđman (postumno), prof. dr. sc.  Marko Odak, doc. dr. sc. Andrea Miljko, prof. dr. sc. Mihaela Banek Zorica, prof. dr. sc. Sonja Špiranec, prof. dr. sc. Sanja Seljan, prof. dr. sc. Nives Mikelić Preradović, prof. dr. sc.  Nikolaj Lazić, prof. dr. sc. Ivan Dunđer i  prof. dr. sc. Vladimir Mateljan.

Drugi dio programa bio je posvećen Međunarodnom znanstvenom simpoziju „Digitalna transformacija obrazovanja“. Program se sastojao od pozvanih predavanja, studentskih izlaganja i panel rasprave. U studentskim izlaganjima sudjelovali su doktorandi Interdisciplinarnog doktorskog studija Filozofskog fakulteta - smjer informacijske znanosti, doktorandi Poslijediplomskog doktorskog studija informacijskih i komunikacijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i studenti diplomskog studija informacijskih znanosti.

„Teme o kojima smo razgovarali trenutno su najaktualnije u obrazovanju zbog pandemije koja je kao ništa do sada potresla obrazovanje, reorganizirala nastavni proces i odredila nove trendove i pravce razvoja. Jedna od tema o kojoj smo razgovarali su studijski programi koji se mogu studirati u potpunosti online, uz jasne kriterije. Namjera nam je da ovaj simpozij postane prepoznatljiv u akademskoj zajednici u međunarodnom obrazovnom prostoru“, rekao je prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta SUM-a i predsjednik znanstvenog simpozija prof. dr. sc. Marko Odak.

Trenutno na Informacijskim znanostima studira 306 studenata, a do danas je preddiplomski studij završilo 414 prvostupnika i 210 magistara struke. Studenti informacijskih znanosti u posljednjih deset godina dobitnici su brojnih nagrada i priznanja, 13 Dekanovih nagrada, tri Rektorove nagrade, dvije nagrade Federacije BiH, samo su neke od nagrada. Na studiju djeluje Klub studenata informacijskih znanosti  i Alumni klub informacijskih znanosti.