Svečano otvorena Konferencija PR, Media & Sport Days Mostariensis

Sedma u nizu Međunarodna znanstveno-stručna konferencija PR, Media & Sport Days Mostariensis na temu Sport Media & PR Convergence s područja odnosa s javnošću, integrirane komunikacije i medija svečano je otvorena s izravnim prijenosom Sveučilišne televizije. Konferencija je podijeljena na više od četrdeset izlaganja u četiri sekcije te tri panela: PR panel, medijski panel i sportski panel.

Rektor SUM-a dr. sc. Zoran Tomić je kazao kako je želja za osnivanjem konferencije bila i ostala otvoriti dijalog i raspravu s naglaskom na istraživanja i buduće trendove u profesiji i srodnim disciplinama. „Pratiti rad mladih znanstvenika i praktičara i poticati ih na stvaranje i prihvaćanje profesionalnih standarda i etičkih načela te nagrađivati izvrsnost na navedenome komunikacijskom području. Treba istaknuti da je 'Konferencija PR, Media i Sport Days Mostariensis' nastala zbog studenata. Studenti su bili fokus našega angažiranja i djelovanja“, kazao je rektor dr. Tomić.

Rektor Sveučilišta Sjever dr. sc. Marin Milković je istaknuo kako su odnosi s javnošću i mediji područja koja su u središtu globalnih promjena uzrokovanih razvojem informacijsko-komunikacijskih tehnologija. „Stoga je nužno da struka i znanost prate taj razvoj, a ova je Konferencija na tragu ostvarenja toga cilja“, istaknuo je rektor dr. Marin Milković.

U sklopu prvoga dana Konferencije održana je Studentska sekcija u kojoj je sudjelovalo devet studentskih timova iz Mostara, Beograda, Zagreba, Osijeka, Dubrovnika te Koprivnice. Ovogodišnju nagradu za najbolju studentsku prezentaciju dobili su studenti Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku Brune Bilić, Ive Oberan i Anđele Violić s temom PR u judu.

Uvodno predavanje s panelom studenata Odnosa s javnošću Filozofskoga fakulteta (SUM) održao je dr. sc. Đorđe Obradović, doc., (Sveučilište u Dubrovniku) s temom Utjecaj konvergencije medija na način života i razvoj ljudskoga društva, nakon čega je uslijedio PR panel s nazivom Konvergencija medija i odnosa s javnošću – tehnologija, sadržaj i komunikacija te izlaganja iz sekcije PR.

Ovogodišnju Konferenciju obilježila je i dodjela plaketa, priznanja i nagrada za različite doprinose. Na marginama Konferencije Filozofski fakultet (SUM) i Studij Odnosa s javnošću dodijelili su posebna priznanja za ostvarenu suradnju, podršku i osobit doprinos u provedbi praktične nastave tvrtkama: ELITE Media, Vlada HNŽ/K, HT ERONET, Studentski Centar Mostar, FEAL d.o.o., Sveučilišna klinička bolnica Mostar, DEGORDIAN, HŠK Zrinjski, Ured za odnose s javnošću/SUM, Grad Mostar, Hrvatska pošta d.o.o Mostar te Meggle. Plaketa za izuzetan doprinos razvoju odnosa s javnošću, integrirane komunikacije i medija u Jugoistočnoj Europi dodijeljena je prof. dr. sc. Sanji Bijakšić i Dejanu Jazviću.

Konferenciju su organizirali Studij odnosa s javnošću i Studij novinarstva Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Fakultet za audiovizualne medije i kreativne tehnologije Sveučilišta primijenjenih znanosti Inland Norveška, Fakultet organizacionih nauka Univerzitet u Beogradu te Sveučilište Sjever. Program Konferencije traje tri dana te je prijenos moguće pratiti na: prdays.sum.ba.