Na Filozofskom fakultetu bit će održana dva predavanja Željka Kipkea i Branka Franceschia

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru bit će održana dva predavanja Željka Kipkea o temi "Antibiografija ili kratka povijest otklona" i Branka Franceschia o temi "KULTURNA INDUSTRIJA NA PRIMJERU PRAKSE LABIN ART EXPRESSA" u srijedu 18. siječnja u učionici 31.

Predavanje "Antibiografija ili kratka povijest otklona" bit će održano u 10.00 sati, a nastavna tema daje uvid u nastanak, razvoj, kontekst, praksu i ulogu pokreta Nove umjetničke prakse s kojim se, krajem 1970- tih, u hrvatskoj vizualnoj umjetnosti pojavila generacija umjetnika koji se danas smatraju najvažnijim i najutjecajnijim umjetnicima u zemlji i inozemstvu. Nakon uvodnog izlaganja o fenomenu Nove umjetničke prakse, protagonistima i utjecaju, studenti će kroz razgovor s njegovim najistaknutijim predstavnikom, slikarom, medijskim umjetnikom, piscem i likovnim kritičarem Željkom Kipkeom saznati sve intrigantne pojedinosti o ovom fascinantnom razdoblju suvremene umjetničke prakse. Istom prilikom promovirat ćemo i leksikon Željko Kipke.

Predavanje "KULTURNA INDUSTRIJA NA PRIMJERU PRAKSE LABIN ART EXPRESSA" bit će održano u 12.00 sati, a nastavna tema daje uvid u pojam kulturne industrije koji je krajem prošlog milenija stubokom izmijenio shvaćanje uloge i funkcije umjetničkog stvaralaštva u društvu i njegovoj ekonomiji. Labin Art Express je umjetnička udruga osnovana 1991. u sjedištu bivšeg labinskog rudnika, da bi u desetljećima koja dolaze, kombinacijom umjetničkog rada, međunarodnim kolaborativnim projektima, utopijskom vizijom podzemnog rada, produkcijskim radom i političkim angažmanom, na lokalnoj razini odigrao ključnu ulogu u uspješnoj transformaciji najvećeg rudnika ugljena u regiji u uspješno turističko i kulturno središte.