Na Filozofskom fakultetu održana su dva predavanja Željka Kipkea i Branka Franceschia

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održana su dva predavanja Željka Kipkea o temi "Antibiografija ili kratka povijest otklona" i Branka Franceschia o temi "KULTURNA INDUSTRIJA NA PRIMJERU PRAKSE LABIN ART EXPRESSA" u organizaciji Studija povijesti umjetnosti.

Predavanjem "Antibiografija ili kratka povijest otklona" dan je uvid u nastanak, razvoj, kontekst, praksu i ulogu pokreta Nove umjetničke prakse s kojim se, krajem 1970- tih, u hrvatskoj vizualnoj umjetnosti pojavila generacija umjetnika koji se danas smatraju najvažnijim i najutjecajnijim umjetnicima u zemlji i inozemstvu.

Studenti su se kroz razgovor s najistaknutijim predstavnikom, slikarom, medijskim umjetnikom, piscem i likovnim kritičarem Željkom Kipkeom saznali sve intrigantne pojedinosti o ovom fascinantnom razdoblju suvremene umjetničke prakse. Promoviran je i leksikon Željko Kipke.

Predavanjem "KULTURNA INDUSTRIJA NA PRIMJERU PRAKSE LABIN ART EXPRESSA" dan je uvid u pojam kulturne industrije koji je krajem prošlog milenija stubokom izmijenio shvaćanje uloge i funkcije umjetničkog stvaralaštva u društvu i njegovoj ekonomiji.

Labin Art Express je umjetnička udruga osnovana 1991. u sjedištu bivšeg labinskog rudnika, da bi u desetljećima koja dolaze, kombinacijom umjetničkog rada, međunarodnim kolaborativnim projektima, utopijskom vizijom podzemnog rada, produkcijskim radom i političkim angažmanom, na lokalnoj razini odigrao ključnu ulogu u uspješnoj transformaciji najvećeg rudnika ugljena u regiji u uspješno turističko i kulturno središte.