Na studiju Novinarstva održan panel "Jesmo li sigurni u umreženom društvu?"

Studij Novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru povodom svjetskog dana sigurnosti na internetu koji se ove godine obilježava 7. veljače održao je javni panel "Jesmo li sigurni u umreženom društvu?" na Televiziji Sveučilišta u Mostaru.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić je čestitao Studiju što je osmislio ovaj susret da bi afirmirao vrijednosti kojih često nismo svjesni. „Trebamo o ovoj temi i educirati učenike srednjih škola jer Sveučilište ima tu misiju. Odgojno-obrazovna smo institucija i trebamo dati doprinos za kvalitetu života, rada i rasta mladih ljudi“, naglasio je rektor te potaknuo da se ovakve aktivnosti nastave kako bi se uključilo što više djece.

Ivan Ostojić, stručnjak iz IT područja, programer i djelatnik SUMIT-a je kazao kako je jedna od važnijih sigurnosti pravilno korištenje lozinki. „Nikada koristiti jednu lozinku za sve servise, jer ako jedan servis bude kompromitiran onda ćemo biti kompromitirani na svim servisima“, kazao je Ostojić. Dodao je kako su najčešći napadi lažne web stranice. „Uvijek trebamo nekoliko puta promisliti prije neko kliknemo na neki sumnjiv link. Da do toga ne bi dolazilo potrebna je edukacija korisnika.“

Prof. dr. sc. Ilija Musa stručnjak iz područja medijskoga prava je rekao kako u BiH, što se tiče online medija postoji tzv. siva zona. „U svijetu elektronički mediji podrazumijevaju news portale, a u BiH kroz Regulatornu agenciju za komunikacije regulirana su područja radija, televizije i tiskana izdanja“, kazao je Musa. Dodao je kako za društvene mreže ne treba tražiti dozvole za djelovanje, ali da tu ima prostora za reguliranje određenih ponašanja koja mogu ugroziti pojedinca ili skupinu.

Prof. dr. sc. Ivana Sivrić koja se bavi područjem medijske pismenosti je istaknula kako medijska pismenost više odgaja nego obrazuje. „Odgaja nas informacijsko društvo koje teži društvu znanja. Ako govorimo o medijskom obrazovanju djece i mladih upitno je može li se uvesti medijski odgoj za kritičko mišljenje kao zaseban nastavni predmet“, kazala je Sivrić i objasnila da je potrebno kroz predmete koji su zastupljeni u nastavi poticati inovativnost kod nastavnika te da on prenosi znanja i kompetencije.

Ciljevi panela su ukazati na važnost i razumijevanje sigurnosti na internetu, kako se zaštiti, što učiniti ukoliko ste žrtva krađe identiteta, zaštita privatnosti te mediji i sigurnosti na internetu.

Cijeli panel možete pogledati na Televiziji Sveučilišta u Mostaru na linku